21.09.2017

Димитър Бойчев, ГЕРБ: Китай е добър пример за внедряване на съвременните технологии в административното обслужване

Китай е добър пример за внедряване на съвременните технологии в административното обслужване на гражданите. Това коментира народният представител и председател на парламентарната група за приятелство с Китай Димитър Бойчев, който ръководи делегация на ГЕРБ в азиатската държава.

„Намаляването на административната тежест за гражданите е сред приоритетите на кабинета на България, оглавяван от министър-председателя Бойко Борисов”, коментира Димитър Бойчев. Той подчерта, че усилията в тази сфера са насочени към внедряването на електронно правителство. „Амбицията ни е да се осигури максимално облекчен достъп на хората до административни услуги. Възможностите, които предлагат новите технологии, са важна част от този процес”, посочи народният представител при посещението си в модерен център за обслужване на граждани в град Фуджоу, провинция Фудзиен.

В делегацията  на ГЕРБ участват и представители на местната власт в общини по българското Черноморие. Бургаска област е представена от кметовете на Поморие, Созопол и Царево - Иван Алексиев, Панайот Рейзи и Георги Лапчев, както и от председателя на Общинския съвет в Бургас Константин Луков. От Варненска област в състава на делегацията влизат кметовете на Аврен и Девня – Емануил Манолов и Свилен Шитов, а също и зам.-кметът на община Аксаково Руска Илиева. Добричка област е представена от зам. областния управител Красимир Николов.

Гостите бяха поканени да разгледат първия по рода си в Китай център за обслужване на граждани, в който към момента се предоставят 462 различни административни услуги – от регистрация на автомобил и жилищно кредитиране до издаване на виза. Голяма част от услугите се извършват чрез електронни устройства, като за 76 от административните процедури е организирано и денонощно обслужване. Подобни центрове вече функционират в много градове на Китай, но създаденият във Фуджоу интегрира най-голям брой услуги – над 90%, обясниха от китайската страна.

В града делегацията на ГЕРБ посети и жилищен комплекс с около 13 000 обитатели, където се предоставят и социални услуги – грижа за самотни възрастни хора и занималня за деца от 6 до 13-годишна възраст.

Българската делегация бе посрещната и в компанията „Newland”, която е сред лидерите в областта на новите технологии – има 130 патента за приложение на QR кодове, заема първо място в Азия и трето в света по разработването на дигитални устройства за разплащане. Пред гостите от България бяха демонстрирани и най-модерните технологии за опазване на околната среда, които се прилагат успешно с цел намаляване на замърсяването на въздуха в резултат от дейността на топлофикационните компании, както и за пречистване на промишлени отпадъчни води чрез озониращи системи.

< Назад