17.01.2023

Десислава Танева: Управлението на "Продължаваме промяната" доведе до пазарен колапс в сектор "Земеделие"

Решаването на всички кризи след 2020 г. до сега – здравна, икономическа вследствие на войната в Украйна и други, може да стане едва след решаването на политическата криза в страната. “Влизаме в година, в която със сигурност предстои местен вот и национални избори, които са все по-вероятни. Организацията на ГЕРБ в област Сливен винаги сме спазвали основни наши разбирания за водене на политическия диалог и дебат. Винаги стъпваме на политически тези, конкретика и политики за управление на местна или централна общност. Ние ще продължим да отстояваме тези принципи и във всички политически битки, които ни предстоят, ще участваме в политическите дебати само и единствено ако те са основани на състезание и конкуренция между политики за управление в цялост и на отделни сектори, както и на политики с визия за управление в европейски план. Няма да участваме в каквито и да е дебати, които стъпват единствено и само на политическия маркетинг, които са част от пиар стратегии и решения в национален или местен план. В местен план ние сме готови да приемем предизвикателството, че ще се търси обединение на „добрите“ сили срещу нас и не се притесняваме“, категорична бе Танева.
Политическата среда в страната и начинът на водене на политически диалог, наложен през последната година и половина – две, не мотивира по никакъв начин способните и грамотни хора да влизат в този дебат, каза Десислава Танева. Тя изрази надежда всички разумни политически сили, в парламента и извън него, да намерят изход от политическата криза, за да има перспектива за развитие на страната, общините и отделните сектори.
„И в рамките на 48 НС ГЕРБ предложи решения, които се приеха, независимо от политическото изостряне на дебатите. Положихме всички усилия да има редовен кабинет с първия мандат. Бойко Борисов направи абсолютно всички отстъпки, които бяха поискани. Предложихме експертен кабинет без политически лица, който не беше подкрепен. Истината за това да няма кабинет е само една, че втората по големина партия – ПП, която ни въвлече в кризите, се готви за нови избори още от началото на последната предизборна кампания“, каза още Танева.
ГЕРБ ще продължи да води разговори с всеки, който изяви желание и има нужда, за да се излезе от политическата криза. По думите й обаче връчването на третия мандат на БСП е въпрос на вътрешнопартийни борби, а не с ясното осъзнаване, че България трябва да има стабилен кабинет.
По отношение на сектор „Земеделие“ Десислава Танева заяви, че основната задача сега е да се промени Националния стратегически план и да се излезе от кризата след неадекватното управление. „Всичко, което се случи по време на управлението на ПП доведе до пазарен колапс в сектора. България в момента е с рекордни количества зърнени суровини в наличност. Това са пари, които не дойдоха в българската икономика. Всичко започна от спирането на корабите за търговия от Асен Василев“, каза Танева. По думите й най-големия проблем в стратегическия план по отношение на директните плащания е бюджетът за еко схемите или за озеленяването. „20 процента от него или около 200 милиона евро е отделен за две еко схеми в полза на непроизводствени площи. Това е абсолютно недопустимо, при условие, че нашите земеделски производители получават под средното ниво на плащане в сравнение с останалите държавите членки. Озеленяването в новата ОСП, в сравнение с практиките, които са прилагани досега, ще генерира допълнителни разходи и да се отделят 20 процента от бюджета за еко схеми в полза на непроизводствени площи е абсолютно нелогично и няма нито един мотив, който може да се приеме за сериозен, за да се направи такова разпределение на бюджета“, допълни зам.-председателят на Комисията по земеделие. Десислава Танева обясни, че проблемните еко схеми са две. Първата е за поддържане и подобряване на биоразнообразието в горски екосистеми, а втората е за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура. „От Комисията по земеделие дадохме пълната политическа подкрепа на служебния министър да направи промяната в плана, така че средствата да отидат към производствените площи“, допълни Танева.

< Назад