10.03.2017

Десислава Атанасова: Вярвам в потенциала на всеки човек

Медия: Topnovini.bg

Интервю пред Topnovini.bg

Г-жо Атанасова, вие сте водач на листата на ГЕРБ за регион Разград, позната личност сте, но повечето хора ви познават в професионален аспект, ще споделите ли нещо лично с нас.

Народен представител с опит съм, бях и министър на здравеопазването, затова съм и познато лице. Родена съм в Дулово в семейство на начална учителка и фелдшер. След това завърших гимназия в Силистра, а висшето си образование продължих в София, където се дипломирах като юрист. Имам още две магистратури - политология и Европейска интеграция.

Имам 15-годишен син, който е най-важното нещо в живота ми и ми дава стимул да се старая да създам по-добри условия за децата ни. Виждате, че съм обикновен човек, от обикновено семейство. Не съм израстнала на жълтите павета, участието ми в политиката не е по наследство - човек с амбиции съм, който гради името си с много труд и застава пред вас с него.

Провеждате много срещи в областта, какви са впечатленията ви и изненада ли ви нещо?

Да, срещите, които провеждам са много, различни, изключително полезни. Изненади категорично няма! Както споделих с вас родното ми място е  близко до Разград. Това, че познавам проблемите на хората от региона е предимство, а опитът ми дава възможност да знам и къде да търся решенията. Дори това, че не съм родом от Разград смятам за полезно, защото няма да се ангажирам с лични проблеми или облаги на определени хора, а ще работя с еднакъв ентусиазъм за всяко едно село и град и всеки един жител в него.

Проблемите в Лудогорието са много, някои са сходни, други са специфични за населените места.Знам кое не търпи отлагане, а изисква незабавни действия.

Месецът на жените е - променлив и непостоянен, в него се редуват топли часове, с проливни дъждове. Вие типичната жена ли сте?

Отговорен човек съм, доказала съм го и смятам да продължавам да го правя. Усмихнат и позитивен човек съм, но винаги реагирам, когато се сблъскам с неправдата.

Вярвам в доброто у хората. Вярвам в потенциала на всеки човек. Умея да ценя достойнствата. Винаги следвам истината и мога да я отстоявам. Не се страхувам да се изправя срещу проблемите и ако се наложи съм готова да го направя на 100%, независимо срещу кого.

Г-жо Атанасова, вие сте дама, която е покорила много върхове в кариерния си път. Как успявате да съчетавате семейството и работата?

За всеки сигурно е трудно да намери време за всичко, което трябва да свърши. На жените им се налага дори да работят два пъти повече. За да успяваш в нещо, трябва да полагаш усилия. Иначе времето за семейство и за личен живот винаги е малко. Опитвам се да подреждам приоритетите си, за да може дори малкото време, прекарано със семейството ми, да е пълноценно и да не бъде натоварено с негативна емоция от всичко това, което е извън входната ми врата. Опитвам се да имам винаги поне час за разговор със сина си. Всъщност най-трудно е да бъдеш родител. Ако в политиката може да се научиш да бъдеш добър оратор и управленец, защото около себе си имаш добри и лоши примери, то на това да бъдеш родител никой не те учи, там импровизираш. Моят най-голям успех би бил, ако успея да отгледам един добър, отговорен и позитивен човек.

Кое е кредото Ви в живота?

Нямам някакъв специален девиз, но много харесвам думите на Стефан Цанев от едно негово стихотворение, което се казва „Не е достатъчно“ - „Достатъчно е да не се срамуваш от думите си вчерашни. Достатъчно е, ако не съжаляваш за днешните дела. Достатъчно е, ако спокойно казваш „не“ и „да“. Опитвам се да бъда истински човек, добър приятел и родител. Отношенията с хората са много важни за мен, те трябва да се основават на доверие. Самооценката и самокритиката също са от голямо значение. Старая се да запазя името си, достойнството си, да мога да казвам „не“ и „да“.

< Назад