28.09.2017

Десислава Атанасова: Действията на икономическия министър по спорните казуси във ВПК са добре обосновани и подкрепени от Междуведомствения съвет

Медия: Радио „К2“

Във връзка с поисканата от ДПС оставка на Красимир Велчев от поста председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, Десислава Атанасова повтори думите на народния представител от ГЕРБ, че ако някой се е засегнал от изказването му в пленарна зала и го смята за ксенофобско, то той се извинява. „В никакъв случай не е имал нищо такова предвид със своята аргументация за отхвърлянето на законопроекта на ДПС за реабилитация на репресираните по време на „Възродителния процес”. В никакъв случай обаче не се извинява на ПГ на ДПС, защото по време на прехода именно те нееднократно са управлявали с хората, които са репресирали“, категорична бе Десислава Атанасова

За предлаганите промени в Закона за лова и опазване на дивеча, Десислава Атанасова обясни, че предложенията идват от „Обединените патриоти”. Те са свързани с възможностите министърът на земеделието, храните и горите да променя датата на започване на лова. „Очаквам сериозен дебат, защото ние в Народното събрание нерядко се шегуваме, че ако има закони, по които голяма част от гласуващите са в конфликт на интереси, то това са законите за лова, тези за движението по пътищата и тези, свързани със здравето по отношение на тютюнопушенето!”, каза народният представител от ПГ на ГЕРБ.

 

„Кой има интерес от раздухването на тези скандали, кои са страните, защото има много коментари, но дори и аз, която следя събитията, вече започвам да се обърквам? И най-важното, този изключително доходоносен сектор от икономиката да не бъде закрит?”, попита водещата Клара Маринова. Десислава Атанасова се съгласи, че секторът е интересен и доходоносен. Тя продължи, че може да се позове на доклада на междуведомствената комисия по отбрана, в него се казва, че изнесената от България оръжейна продукция през миналата година е на стойност над 1 милиард лева. „Тоест има сериозен финансов интерес, но ако някой търси подобен интерес в действията на министъра, аз мисля, че е на грешен път. Започвам от действията на министъра, защото смятам, че са добре обосновани. Те са подкрепени и с решение на Междуведомствен съвет!”, категорична бе Десислава Атанасова. Тя обясни още, че доколкото има информация компанията, чийто лиценз е бил отнет, в момента работи по отстраняване на пропуските. Ако пропуските се отстранят до 6-ти октомври, когато е следващото заседание на Междуведомствения съвет, този лиценз ще се върне. „Единственото нещо, което иска правителството, е да се спазва българското законодателство по отношение на сигурността на работещите“, отбеляза Атанасова.

 

 

По отношение на случая с „Дунарит” Десислава Атанасова заяви, че категорично подкрепя твърденията, че тук държавата участва в наддаваме в една прозрачна процедура. Тя обясни, че предприятието е имало задължения в размер на милиони, то е успяло да ги плати и те са влезли в масата на несъстоятелността на КТБ, за да бъдат удовлетворени кредиторите. Тук обаче става дума за правен спор. „Мисля, че при публичността, която има в процесите, свързани с КТБ, вече обществото ни е чело стенограми и то от КСНС. Тоест там процедурите вървят, защото те се налагат вследствие на фалита на КТБ. Това са процеси, които следват един от друг и тук да се намесват други имена!? Да, сигурно има и такъв прочит, но мисля, че и Фонда за гарантиране на депозитите, и синдиците полагат усилия наистина да се съберат повече средства, които да постъпват в масата на несъстоятелност на КТБ!”, обясни народният представител от ГЕРБ.

 

„Аз мисля, че ако хвърляме в пространството непроверени факти, данни или обвинения със сигурност бихме ангажирали и независимата съдебна система. А мисля, че на етап висящо съдебно производство и по отношение на наказателното преследване, и по отношение на някои заведени дела за обезпечения и от кредитополучателите не е добре да се коментира в тази посока!”, завърши Десислава Атанасова.

 

< Назад