18.03.2019

Десетки жители на селата Царевец и Българско Сливово посетиха поредните изнесени приемни на депутата Станислава Стоянова

Само за една година в свищовското с. Царевец са инвестирани повече средства, отколкото през последните 15 години. Това коментираха жители на селото и представители на местната власт, по време на поредна изнесена приемна на народния представител от ГЕРБ Станислава Стоянова и председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов.

Благодарение инициативността на настоящата свищовска управа, правителството финансира редица местни начинания. Над 200 000 лв. са вложени в инфраструктурата, като последните 50 000 лв. дойдоха с постановление на Министерски съвет, отреждащо пари за пътни ремонти във всичките 15 населени места на община Свищов.

Вече е напреднал ремонтът на бившето основно училище в с. Царевец, закрито през 2000 година. Чрез активността на депутатите от ГЕРБ, статутът на училището беше променен, за да може общината да кандидатства по проект за развитие на културния туризъм по ТГС „ИНТЕРРЕГ V-A Румъния – България 2014-2020“. В момента, в рушащата се до скоро база се изгражда Център за култура, образование и отдих.

Кметът на с. Царевец Марин Любенов и кметът на Свищов Генчо Генчев, които също бяха на приемната на народния представител обясниха, че това нямаше да бъде възможно без бързата промяна на статута, случила се със съдействието на Станислава Стоянова и лично на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Спечеленото финансиране дава възможност да се извърши ремонт, преустройство и промяна на сградното предназначение на имота. Това включва външна облицовка и топлоизолация, смяната на дограми и врати, вътрешно боядисване на всички помещения, подмяна на фаянс и санитария, нови подови настилки и др. Ремонтът ще завърши до лятото, планирано  е тази година новият Център за култура, образование и отдих да започне пълноценното си функциониране.

В Царевец са в ход изграждане на детска площадка и облагородяване на чешмата в селото, със средства по ПУДООС за чиста околна среда. С финансиране от ОПРР “Региони в растеж” пък предстои да започне ремонт за около 800 000 лв. на читалище „Светлина-Царевец 1927“.

По време на приемната жители на селото информираха ,че пътят Свищов -Царевец се нуждае от рехабилитация и освежаване на пътната маркировка, като изразиха надежда, че с добрата работа на правителството и високата събираемост, държавата ще продължава да отделя средства, за да се решават проблемите по места.

„С работата си сме доказали категорично, че няма „червени“ или „сини“ населени места и общини“, категорична бе Станислава Стоянова в с. Царевец, чийто управник е излъчен от редиците на БСП.

В Българско Сливово народният представител, заедно със свищовския градоначалник Генчо Генчев и кмета на селото Радослав Атанасов, даде старт на проект за обновяване на централния площад. Първата копка бе направена и в присъствието на местни жители. Ремонтът ще струва над 60 000 лв, а парите са от капиталовата програма и програмата за местни инициативи на Община Свищов.

Със средства от републиканския бюджет пък вече са асфалтирани 3 улици в селото, видя народният представител. Пред Станислава Стоянова местни жители споделиха, че има проблем с водоснабдяването в по-високи части. Д-р Кристиян Кирилов информира, че във връзка с това вече са проведени разговори с ръководството на ВиК „Йовковци“ и в бизнесплана за тази година има предвидени 70 000 лв. за реконструкция на местния черпателен резервоар.

В Българско Сливово информираха народния представител, че има изготвен инвестиционен проект и в момента се търси финансиране, за да бъде ремонтирана сградата на НЧ „Възраждане“ в селото.

 

< Назад