20.10.2020

Депутати от ГЕРБ присъстваха в Пловдив на откриването на изложбата „Завещанието“

Експозицията „Завещанието“ с творби от личната колекция на писателя Христо Стоянов бе открита официално снощи в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив от председателя на Парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов, който е народен представител от ГЕРБ от 16-ти МИР.

Цялата колекция на писателя включва над 1600 масла, 400 графики и 350 скулптури, като в Пловдив са експонирани близо 100 творби – живопис, графика и рисунки.

Идеята за изложбата в Пловдив възниква спонтанно по време на среща между заместник-кмета по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов и Христо Стоянов на откриването на Националните есенни изложби 2020.

Заместник-кметът Пламен Панов заяви, че Пловдив е избран за втория град в страната, в който ценната сбирка се показва. Богатата колекция, събирана три десетилетия от родения в град Габрово писател и публицист, е завещана на Габрово през май 2019 година. 

Освен експозицията, Христо Стоянов представи пред пловдивска публика и част от книгите си, заедно с последната „Записки по българските пандемии“, която излезе от печат в деня на изложбата.

Сред гостите в Дома на културата бяха още народните представители от ГЕРБ Десислава Атанасова и Димитър Лазаров, кметът на Габрово Таня Христова,  кметът на район „Централен” Георги Стаменов, изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев,  много художници и приятели от цялата страна.

Изложбата в Дома на културата се осъществява със съдействието на Община Габрово и може да бъде разгледана до 4 ноември.

< Назад