11.05.2018

Депутати от ГЕРБ присъстваха на Международния фестивал за поезия „Орфей” в Пловдив

Народни представители от ГЕРБ от Пловдив-град и Пловдив област бяха сред официалните гости на церемонията по откриването на Международния фестивал за поезия „Орфей” в Малката базилика. В него участват 17 поети от 13 държави. На събитието присъстваха министърът на културата на Република Македония Роберт Алагьозовски, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-министърът на културата Амелия Гешева.

Председателят на Парламентарната комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства Димитър Лазаров прочете поздравителен адрес от името на председателя на Комисията по култура в 44-то Народното събрание Вежди Рашидов. Сред гостите бяха народните представители Младен Шишков и Запрян Янков, както и кметът на община „Родопи” Пламен Спасов.

„Много се радвам, че съм тук, сред вас, в Пловдив – град, който вдъхновява с красотата си и е обявен за културна столица на Европа за 2019-а година. Използвам възможността да честитя от сърце на гражданите на Пловдив и България този успех, който е значим и за всички нас в региона и от който очакваме да допринесе съществено за напредъка на регионалното и европейското културно сътрудничество“, заяви министър Алагьозовски.

„Ние, пловдивчани, се гордеем с богатото си културно-историческо наследство. От векове градът ни е средище на духовността, културата и изкуството. Той е дал и ще продължава да дава на България и на света много талантливи поети, писатели, художници, музиканти“, заяви кметът Иван Тотев и допълни, че не случайно Пловдив е избран за първия български град – Европейска столица на културата през 2019 година, „когато Пловдив ще представи България и България ще се представи чрез Пловдив“.

Преди официалното откриване на фестивала кметът Иван Тотев посрещна в заседателната зала на общината министърът на културата на Република Македония Роберт Алагьозовски. Двамата обсъдиха възможността за общи проекти и сътрудничество в областта на културата.

< Назад