11.05.2018

Депутатът Запрян Янков присъства на тържествената заря-проверка по повод 142 години от избухването на Априлското въстание в Перущица

В  Деня на Европа – 9 май  жителите на Перущица честваха още една годишнина - 142 години от избухването на Априлското въстание. На тържественото отбелязване присъстваха и представители на ГЕРБ – Пловдив област в лицето на  депутата Запрян Янков, зам.-кмета на Стамболийски – Мария Вълканова, както и общинските съветници от Перущица Васко Даскалов и Елица Данева. Честването започна със заупокойна панихида в историческата църква „Св. Архангел Михаил“. Тя е била последното убежище на перущенци пред онези бунтовни дни.

„На този ден отдаваме почит не на политиците и генералите, дължим поклон на обикновените българи, както и на войниците - на тези, които са загинали в битка и на тези, които са преживели ужасите на  Априлското въстание и на войните,“  каза народният представител Запрян Янков.

След църковната церемония присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметниците на загиналите. Честването на годишнината продължи с театрална възстановка, а кулминацията бе тържествен митинг-заря.

 

 

 

< Назад