06.05.2015

Депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева и кметът на Своге Жоро Цветков направиха първа копка на водния цикъл в с. Свидня

Народният представител от ПП ГЕРБ Ирена Коцева и кметът на Община Своге Жоро Цветков направиха първа копка на  проект за  „Повишаване на жизнения стандарт на жителите на община Своге чрез по-добър достъп до качествена питейна вода и рехабилитация на съществуващи пътища” в село Свидня. Проектът е на стойност 5 822 178 лв.  и се финансира от Държавен фонд „Земеделие“ по мярка 321 “Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 год.

По време на събитието Ирена  Коцева заяви, че този проект  показва в ясни измерения, как помощта от Европейския съюз може да достигне до всеки български гражданин и да подобри качеството на живот. Коцева поздрави кмета и екипа на Общината, които са подготвила и защитила проекта.

„Днешното събитие бележи старта на строително-монтажните дейности по реализирането на един от най-мащабните  проекти на Община Своге, в резултат на който ще се подобри качеството на живот и екологичните условия“, заяви кметът на Своге Жоро Цветков. Той обясни, че основните дейности по изпълнението му включват рехабилитация на водоснабдителна мрежа в с. Свидня; както и рехабилитация на общинските пътища между с. Бов – с. Гара Бов; с. Лакатник – с. Гара Лакатник; гр. Своге - с. Желен; с. Искрец – с. Брезе; с. Томпсън – с. Церецел. „Проектът ще създаде условия за нови инвестиции, което от своя страна ще повиши благосъстоянието на населението“, допълни той.

Жоро Цветков подчерта, че реализирането на проекти, финансирани от Европейския съюз са ключови за развитието на общината. „Към момента реализираме  поредния изключително важен проект за община Своге, който е  за подмяна на уличното осветление в 35 населени места в общината“, заяви Цветков. Той изтъкна, че изпълнението му ще намали разходите за осветление до 50 процента, чрез поставяне на енергоефективни и високоикономични осветителни тела. „Община Своге е първата в България, която ще осъществи такъв проект. Благодарение на правителството на Бойко Борисов се отблокираха европейските фондове, което  оказва влияние върху населените ни места“, категоричен бе кметът на Своге.

На събитието присъстваха кметове и общински съветници от София област, както и много жители на община Своге.

 



 

 

 

< Назад