10.11.2016

Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова: С наемник може да спечелиш битка, но войните се печелят със собствена армия и кауза

Медия: Вестник „Родопи- Смолян“

Д-р Дариткова, между какво, а не между кого е изборът, който предстои да направим в неделя?

Изборът е ценностен. От едната страна стоят евроатлантическите ценности и ориентация на България, от другата страна са левите идеи и обръщане на посоката към тези решения, които не са в интерес на българската държава. От една страна е стабилното управление на страната, от друга - несигурността на задкулисните договорки. От едната страна имаме ясно представената и подкрепена от най-голямата политическа партия кандидатура, от другата - неясна фигура на кандидат, скрит зад анонимността на инициативен комитет. А аз съм убедена, че с наемник може да спечелиш битка, но войните се печелят със собствена армия и кауза.

Мнозина твърдяха, че изборът е предрешен. В аванс даже ГЕРБ беше нарочена, че ще манипулира изборите, за да ги спечели. Това опит за презастраховане ли беше?

Ние от ГЕРБ както винаги подходихме абсолютно коректно, открито и честно към тази предизборна кампания. У мен обаче остава усещането, че нашите опоненти имаха много добре замислен цялостен медиен продукт. От първоначалните внушения за манипулация, през експлоатиране на страховете на хората в разни посоки. Всички се срещаме с жители в малките населени места и получихме информация, че ще им се вземат пенсиите, че ще ги глобяват, че ще бъдат заселени мигранти навсякъде в малките общини. И ред още други заплахи. Стигна се и до там, че сега всички тези грехове отново се прехвърлят на ПП ГЕРБ. А ние по никакъв начин не сме водили кампания, която да очерни нашите опоненти. Винаги сме залагали на честен диалог с гражданите за това какво можем да предложим, какво можем да реализираме само с обещания, които са изпълними.

Как вие прочетохте вота на родопчани като наш народен представител?

Аз съвсем самокритично съм анализирала това, което се случи в Смолян с цел да направим изводи за това как родопчани гледат на нашите усилия в региона да се инвестират много нови средства, да се подобрява животът на хората, да се търсят най-добрите решения. С идеята от една страна да се подобри жизнената среда, от друга – да се подобри жизненото равнище. Смятах, че тези наши усилия са видими, но вероятно съм се заблуждавала, защото хората показаха, че наистина вярват повече на дадените обещания, а не на това, което виждат очите - това, което се случва в областния град и във всички останали общини. Учудена съм и от успеха на един нов проект. Виждаме, че кандидатът за президент Марешки е с много силно присъствие в нашия регион. За мен това е относително озадачаващо, защото в правомощията на президента в никакъв случай не влиза власт за намаляване на цените на лекарствата и на горивата. Това бяха основните послания, които останаха в моето съзнание от кандидат-президентската кампания на г-н Марешки. Но смятам, че българските граждани имат много добър демократичен рефлекс, че имат добра ориентация и след тези резултати активните, мислещите жители на Смолянска област ще направят много точна преценка за реалностите. За това какво искат за бъдещето на региона, за бъдещето на България и да заложат на избора, който да гарантира пътя, по който България върви години наред. Защото това е пътят на стабилното европейско развитие.

Каква е Вашата прогноза конкретно за подкрепата към Марешки, как тя ще се пренасочи?

Надявам се, че всички гласували с надеждата, че като президент г-н Марешки може да промени някои от икономическите параметри като цени на лекарства и на горива, ще се запознаят с правомощията на президентската институция доколко и дали тя дава възможности за контрол на монополите и картелите. Защото във възможностите на законодателството е да създава условия за реална конкуренция, за да се постигнат такива икономически условия, които да удовлетворяват всички български граждани. Аз смятам, че за всичко това ще се замислят активните хора, които очакват държавата да предостави възможности да реализират своите бизнес идеи. Това е дясното мислене. Чрез прекалено администриране няма как да се постигне конкурентна среда. Това е веруюто на ГЕРБ и в този смисъл аз очаквам подкрепа за десните кандидати. Другото мислене минава през друго виждане за устройството и ролята на държавното управление. А очакванията, че президентът ще контролира конкуренцията, че той може да определя цените в съответните браншове, че може да разбива картели оставям без коментар.

Как смятате, че ще се пренасочи изборът на всички тези над 50%, които съставляват негласувалите за Цачева и Радев?

Аз искам да вярвам, че посланията на нашата кандидат-президентска двойка през тази последна седмица ще стигнат до тях, защото е много важно всеки да има ангажимент към развитието и бъдещето на държавата. Факт е, че на референдума българските граждани са отговорили положително на въпроса за задължителното гласуване. Факт е, че ние, законодателите, вече сме го въвели. По-скоро бих призовала българските граждани да бъдат активни, да гласуват с разума си и да подкрепят тези, които вече са се доказали в политиката. Не ги съветвам да дават своята подкрепа за неясен субект, който може отново да активира онези сили, срещу които хората протестираха само преди две години.

Усещането, което се долавя, е, че изборът на президент няма да се отрази на никой от нас и че е от значение повече да ни е приятно, когато го гледаме по телевизията. Вероятно в срещите и вие сте установили това?

Правомощията на президента са разписани в Конституцията на България. Ние не избираме медиен облик, а съдържание. И ми се иска това да се осъзнава от всеки български гражданин. Една кампания трябва да бъде на първо място открита и честна, със стойностни кандидати, а не да не представя кандидати, които да са приятни за очите. Противното би значело да се залага на формата, а не на съдържанието. Може би това се разбира по-трудно, но в дългосрочен план откритото и честно поведение е много по-стабилно в политически план. Аз смятам, че това, което е съдържанието на кандидат-президентската ни двойка - добрата юридическа подготовка, присъствието в българското законодателство вече 7 години и това, че нашите кандидати са подготвени във всеки един аспект за конституционните правомощия на президента, ще бъде оценено. Искрено вярвам в това. И смятам, че ще се поздравим с други резултати в неделя.

Логично ли е изборът на президент да се приема като вот на доверие към правителството - факт, който вече е непренебрежим?

ПП ГЕРБ пое отговорността в сложния парламент, който българските граждани подредиха, да стане носител на мандата и да направи коалиционно правителство. Ситуацията в България и света изисква управлението да гарантира стабилност на страната. И тази отговорност трябва да бъде проверена чрез вота на народа. Това беше тезата на премиера Бойко Борисов, когато каза, че приема тези избори точно по този начин, защото ние заложихме на ясно политическо позициониране. Г-жа Цачева е знаково лице на ГЕРБ. Г-н Манушев е работил в два парламента вече като народен представител. Преди това е бил в областната администрация на Варна. В този смисъл ние очакваме доверие към нашите кандидати като го приемаме като доверие към всички действия на правителството през последните години. Това беше единствената причина да се обвържат президентските избори с вот на доверие към правителството. И смятам, че логиката е ясна. Надявам се и българските граждани да го приемат така, защото е много важно държавният глава и изпълнителната власт на държавата да гледат в една посока. Това е ситуацията, в която националните интереси най-добре могат да бъдат реализирани и защитени.

Конкретно за нашия регион изборът на Радев за президент до какви прагматични промени ще доведе, приемайки че това ще означава промяна в правителството?

В нашия регион е много ясна връзката между БСП и ДПС. Така че властта в региона ще бъде поделена между тях. Знаковите лица и на двете партии в региона са известни. Така че гражданите на Смолян може да очакват, че именно тези знакови лица да овладеят административното управление на областта с всички последствия от това.

 

< Назад