25.10.2017

Депутатът от ГЕРБ Атанас Ташков: Въвеждаме контрол срещу манипулирането на километражите на колите

Манипулирането на километражите на моторните превозни средства да се санкционира – това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени за разглеждане в Народното събрание. Един от вносителите – народният представител от ГЕРБ-Пловдив-град инж. Атанас Ташков разясни снощи на среща с жители на район „Южен“, че целта на измененията е контрол и коректност на пазара на автомобили.

„Идеята е при годишния технически преглед да бъде въвеждана и информация за изминалите километри на МПС-то. Освен това се предвижда при всяко посещение в сервиз за ремонт, техническото лице да бъде задължено да нанася данните от километража“, обясни депутатът от ГЕРБ Атанас Ташков, който е член на Парламентарната комисия по транспорт.

На въпрос на граждани той разясни, че се работи в посока да бъде въведена обща регистрация на техническите прегледи в Европейския съюз. „На първо място искаме да направим техническите прегледи валидни в целия ЕС – ако един автомобил е минал преглед в Германия, той да важи и в България, като това се отнася само за регистрираните автомобили“, каза още инж. Ташков. Това касае основно собствениците на автомобили нов внос, тъй като на всеки автомобил, вкаран от страна от ЕС, ще може да се проследи историята и ще се видят реалните километри.

С цел въвеждане на по-голяма техническа безопасност, която ще доведе и до по-добра безопасност на движението, се предвижда при засичане на пътя на неизправно МПС длъжностните лица да могат да го дерегистрират до отстраняване на проблемите

Освен това се предвижда да се разширява обхватът на превозните средства, които трябва да минат през технически преглед – това да важи за всички превозни средства, които имат регистрация.

„Предлаганите промени ще имат положителен ефект“, категоричен бе народният представител от ГЕРБ-Пловдив-град инж. Атанас Ташков.

< Назад