18.05.2018

Депутатът Атанас Ташков с въпрос към вицепремиера Дончев за въвеждането на електронния документооборот

430 заявления от администрации, желаещи да се присъединят към  Системата за електронен обмен на съобщения СЕОС са подадени и обработени до момента. Това стана ясно от отговора на вицепремиера Томислав Дончев на въпрос на народния представител от ГЕРБ-Пловдив инж. Атанас Ташков. Пловдивският депутат попита за темповете за развитие на процеса за свързаността на администрацията в така наречения електронен документооборот, чийто краен срок е 1-ви ноември тази година.

Заместник министър-председателят Томислав Дончев определи въпроса като навременен и обясни, че съгласно приетата в края на миналия мандат на правителството Наредба за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги,  всички администрации трябва да използват системи за електронен документоооборот и да участват в електронен обмен на документи с други администрации.

Към системата вече са присъединени 250 администрации на централно и местно ниво като реални участници в електронния обмен на документи. Останалите административни органи са в различен етап на подготовка на своите документни системи. От месец и половина възможности да обменят документи помежду си вече имат всички министерства.

Една голяма част от общинските и областните администрации, по-конкретно 59 централни администрации – министерства, агенции, комисии, както и 191 териториални администрации. Като процентно изражение в обмена са 47 % от общините и 75 % от областните администрации. Вицепремиерът Томислав Дончев направи уточнението, че процесът е изключително динамичен.

„Няма нужда да уточнявам колко по-лесно и бързо, колко по-проследимо е всяко действие в една такава среда на електронен документооборот. Разбира се, системите за електронен документооборот на междуинституционално ниво съдържат и други предимства. Те позволяват в част от случаите вместо да караме гражданина да се снабдява с документ от една администрация и да го носи в друга, подобна справка да бъде направена по електронен път, дори и да не е наличен дигитален регистър, който е най-високото ниво и крайната цел, към която се стремим“, обясни заместник министър-председателя. Той изрази убеденост, че всички администрации ще се справят в срок и още веднъж подчерта, че най-високото ниво е пълна дигитализация на всички регистри, архиви и създаването на възможност за достъп по електронен път от една администрация към друга, защото само тогава ще се постигне истинско работещо електронно управление.

От своя страна народният представител от  ГЕРБ инж. Атанас Ташков благодари за свършената работа. „Разчитам и не се съмнявам, че ще продължите със същите темпове до пълната дигитализация на процесите“, допълни пловдивският депутат.

< Назад