24.07.2016

Депутатът Антон Долапчиев връчи награда за най-разнообразен улов на първото състезание по риболов от Витски празници 2016 в с. Ъглен

20 участници, девет награди и много емоции. С тези думи може да се обобщи първото състезание по риболов, част от първото издание на Витските празници в с. Ъглен, провело се днес на Рачковия вир на река Вит. На първо място бе класиран Христомир Добрев от Луковит, уловил два килограма риба за трите часа на състезанието, а неговият син Петър (7 г.) взе приз за най-малък участник. Наградата на кмета на Луковит Иван Грънчаров, под чийто патронаж се проведе празникът – за най-голяма риба, отиде при Николай Светлев от София (в. „Минаха години“). Специалната награда за най-разнообразен улов връчи народният представител Антон Долапчиев на Тошко Иванов от Луковит, който бе хванал уклей, кефал, каракуда и мряна. Отличието му – риболовен комплект, бе прието от първенеца Добрев, тъй като междувременно на премирания от депутата му се наложи да замине спешно за града.

Самият Долапчиев също хвърли въдицата и демонстрира умения на риболовец, като прибра в живарника си уклей и таранки, които после върна в реката. Всички участници в надпреварата бяха разположени в отделни сектори, избрани чрез жребий, условието беше да се ползва една въдица, дадено беше право на неограничено количество стръв и подхранки и живарник за съхраняване на уловената риба, стига да не е телен.

Кметът Грънчаров обяви, че състезанието ще се провежда вече всяка година и ще се разширява географията на участниците. Днес те бяха от Луковитско, Ловеч, Плевен, София, Пловдив и Троян. Те и организаторите бяха специално поздравени от Долапчиев за създаденото ново преживяване, което той им пожела да превърнат в дълголетна традиция. Плановете още за следващата година са Витските празници да преминат освен със състезание по риболов и с фолклорен фестивал и кулинарна надпревара за най-вкусна рибена чорба.

След състезанието и официалната част по награждаването състезатели и зрители седнаха заедно на софра в горичка край реката, където за всички бе приготвена безплатна рибена чорба от най-добрия майстор на ястието в този край Митко Василев – Ханко.

Организатори на празника бяха кметството в Ъглен, местното читалище, ловно-рибарското дружество „Сокол“ – Луковит, и ловно-рибарската дружинка в селото.

< Назад