25.09.2022

Деница Сачева в Сливен: Ще създадем възможност за средна заплата от 2800 лв. и средната пенсия да стигне 1000 лв.

Увеличението на пенсиите е заложено в програмата на ГЕРБ-СДС, но то трябва да е такова, че да не нарушава основните принципи на пенсионната система. Увеличението трябва да е свързано и с инфлацията, и средногодишния доход. Това каза по време на среща в Сливен Деница Сачева, водач на листатата на ГЕРБ-СДС в област Добрич и бивш министър на труда и социалната политика. „Предвиждаме годишно осъвременяване на пенсиите и увеличаване на средния им размер, но категорично връщане на справедливостта и на принципа „принос-полза“ в пенсионната система.

Това, което беше направено през последните месеци в страната, напълно разруши системата на пенсионното осигуряване. Бяха извършени действия, които нямат нищо общо със социалното осигуряване. Бяха вкарани и ковид добавките към пенсиите“, коментира Сачева. Тя обясни, че от 7 октомври, когато пенсионерите ще получат своите пенсии, е още по-несправедливо, защото увеличението, което са предвидили предишните управляващи, ще бъде само за 700 000 пенсионери. Бившият социален министър бе категорична, че 1 300 000 пенсионери в страната няма да получат никакво увеличение. „Това обаче, ще струва на държавата 1,5 млрд. сега, 3,7 млрд. следващата година и 4,2 млрд. през 2024 година. Това ще доведе до дефицит, теглене на заеми или до нужда да се орязват други сектори“, предупреди Деница Сачева.

Приоритет за ГЕРБ-СДС остава образованието. „За нас то е национален приоритет, защото е изключително важно не само да имаме образовани хора, които да могат да се реализират в съвременните условия, изискващи нови умения и знания, но и защото от образованието зависи качеството на демокрацията у нас“, каза кандидатът за народен представител. Сериозен акцент от партията поставят върху младите хора. Предлага се програма 60/40 за около 60 000 младежи, които след завършване на училище или университет да останат да работят в България. Програмата предвижда заплащането на 60% от осигурителния доход за 12 месеца, като 40% да са за сметка на работодателя. Извън този период работодателят да има ангажимент още 12 месеца да задържи младия човек на работа. „Трябва да стане ясно, че без добро икономическо развитие и без повишаване на производителността, няма как да говорим за по-добро образование и по-добра социална политика. В един управленски мандат с ясна програма и стабилно правителство в рамките на 4 години, е възможно да повишим брутния си вътрешен продукт на 220 млрд. лв., което би дало възможност минималната работна заплата да е 1200 лв., средната заплата 2800 лв., а средната пенсия – 1000 лв.“, каза още Деница Сачева. По думите й основното различие на ГЕРБ – СДС от останалите политически партии в сферата на социалната политика е, че в центъра на партията се поставя повишаването на конкурентоспособността на българите. Успешната пазарна икономика се основава на работещи предприемчиви хора със знания и умения.

Деница Сачева призова жителите на Сливен и областта на 2 октомври да подкрепят листата на ГЕРБ с номер 24, която е съставена от специалисти в различни сфери. „Водачът на листата Десислава Танева е министър, с когото работих в изключително добра координация. Тя е жена, която знае какви са проблемите на хората. Готова е да откликва за решаването на всеки един казус. И ако мога да използвам нашия номер в бюлетината - 24, Десислава Танева е човек, който може 24 часа да работи за избирателите си. Така, че с удоволствие дойдох днес в Сливен, за да подкрепя листата на ГЕРБ. А избирателите на област Сливен знам, че ще направят най-верния и правилен избор. Нека подкрепят хората, които всеки ден са с тях, които познават техните проблеми, имат решения и могат да носят отговорност, без да използват лъжи и популизъм“, каза Сачева.

След срещата, водачите на листите на ГЕРБ-СДС в Сливен и Добрич Десислава Танева и Деница Сачева, заедно с евродепутата от ГЕР/ЕНП Асим Адемов и кандидати от 21 МИР Сливен посетиха традиционния фермерски пазар, който се провежда в града под Сините камъни.

< Назад