14.01.2022

Деница Николова: Ключови проекти за Бургас и региона се бавят заради липса на комуникация между министерства

Докъде е стигнало приемането на проекта за Интегрирана териториална стратегия за развитието на Югоизточен район. Този въпрос зададе бургаският депутат от ГЕРБ Деница Николова в рамките на парламентарния контрол. Тя настоя за детайлна информация от министъра на МРРБ Гроздан Караджов какви усилия полага ресорното министерство и новото правителство за бъдещи, ключови проекти за Бургас и региона. От думите му обаче се разбра, че проектът е в процес на процедура на екологична оценка и има забавяне заради комуникация между двете ресорни министерства.

„Липсва работа по темата и тя е в процес на застой. Когато ГЕРБ излезе от управление през март, интегрираните териториални стратегии бяха на същата стъпка, на който се намират сега. За съжаление, стана ясно от регионалния министър, че се касае за липса на комуникация между МРРБ и МОСВ по темата. Всички интегрирани инвестиции и милиарди средства от страна на ЕС, за развитието на страната, могат да се окажат блокирани без готови проекти за интегрирани стратегии. А причината е междуинституционална липса на комуникация за приемане на нужните документи“, коментира от трибуната Деница Николова.

Народният представител акцентира и какъв би бил негативният ефект за област Бургас при продължаваща липса на приет проект на Интегрирана териториална стратегия за Югоизточен регион.

 „За област Бургас са планирани едни от най-важните инвестиции за бъдещето й – изграждане на още индустриални зони, четирилентов достъп до малките, населени места и строителството на Детската университетска болница. Те са част от посочената стратегия и няма да могат да се случат, ако нямаме документи за това. Регионалната политика е тази, която трябва да се изпълнява от МРРБ. Защото това не е министерство на пътищата и водите“.

Николова посочи още, че в национален план може да се спрат възможностите за която и да е оперативна програма, включително и на Плана за възстановяване и устойчивост. „Необходимо е да се намери време от регионалния министър да насочи вниманието на институциите към ускорено приемане на тези стратегии. В тях влизат всички важни за инвестиционни процеси за страната, свързани с инфраструктура за следващите 7 години“.

< Назад