27.09.2022

Делян Добрев в Сливен: Компенсациите на небитовите потребители на електрическа енергия ще продължи и през 2023 г.

Бизнесът ще получава компенсация заради скъпия ток до края на годината, защото Законът за държавния бюджет задължава. Това заяви по време на среща с бизнеса в Сливен водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Хасково Делян Добрев. „Ние от групата на ГЕРБ внесохме предложението за компенсациите заради скъпия ток. В Закона за държавния бюджет е записано, че компенсация в размер на 100% при цени на тока над 250 лева на мвч., трябва да се дава до края на годината. Няма как, което и да е правителство да не изпълни Закона, защото в противен случай ще е в нарушение“, каза Добрев. Той припомни, че благодарение на предложението на ГЕРБ като опозиция, това решение е прието в последните дни на 47-то НС.
В управленската програма на партията е записано, че ще има продължаване на компенсациите на небитовите потребители на електрическа енергия и за цялата 2023 г. „От две седмици ЕК също заговори за компенсации заради скъпия ток при цена над 180 евро на електроенергията. Те предлагат това да се случи в Европа, след като ние го предложихме преди 3 месеца за България“, уточни Делян Добрев. Парите за компенсации само за следващите три месеца са 4 млрд лв. Тези средства ще стигнат до бизнеса, общините, детски градини, училища, социални заведения и всички, които са на свободния пазар. „Парите за компенсации не са от данъците на българите, а от свръхпечалбата на дружествата“, припомни Добрев.
По отношение на газа, кандидатът за народен представител заяви, че трябва да се направи международен търг за 10-15-годишен договор, за да може да има по-голяма отстъпка от цената, която се търгува на борсата. Ще се осигури механизъм и критерии за подпомагане на небитовите потребители на природен газ.
Добрев обясни, че трябва да се реши и проблемът с цените на горивата. “От началото на войната в Украйна цената на уралския нефт падна с 40% в сравнение със сорта Брент, но това не се отрази в крайната цена за потребителите“, каза Делян Добрев. От ГЕРБ предлагат две решения за овладяване на цените на горивата в страната. Първият е държавата с някое свое дружество да купува евтин уралски суров петрол, да го преработва на ишлеме в Лукойл Нефтохим, а полученото гориво на цена около 2 лева, да продава на бензиностанциите. Вторият вариант е държавата да въведе мито в размер на тези 40% разлика между брент и уралски нефт. „С допълнителните приходи в държавния бюджет ще се компенсира 1 лева на литър за всеки - включително транспортни фирми, частни бизнеси и др., а не с 25 ст.“, каза Добрев.
Делян Добрев призова жителите на Сливен и областта да подкрепят листата с номер 24 на 2 октомври. „Сливенската листа на ГЕРБ е една от най-силните в България. Водачът й Десислава Танева има моята пълна подкрепа. Вярвам, че моите приятели тук ще спечелят с внушително мнозинство“, каза още Делян Добрев.

< Назад