21.09.2016

Декларация на ПП ГЕРБ

Уважаема г-жо председател,
Уважаеми г-жи и г-да народни представители,

Парламентарната група на ГЕРБ определя като недопустими за един политик и оскърбителни за националното достойнство на българите думите на Пьотр Толстой, изказани в национален ефир, че цитирам, България ще бъде изкупена цялата“. Настояваме руският телевизионен журналист и депутат от партия "Единна Русия" да се извини публично за провокативното си поведение. Възприемаме като несъвместимо с добрия дипломатически тон арогантното държание на всеки чуждестранен гражданин, независимо от неговия произход и обществен ранг, който злоупотребява с името и честта на българския народ. България е страна-членка на Европейския съюз. Ние сме част от обединена Европа и имаме самочувствието на равностойна и равноправна държава със собствен суверенитет, който никой не може и не трябва да нарушава. Мнението, на Толстой вреди на двустранните отношения между България и Русия. Вярваме, че партия „Единна Русия“ не стои зад неговите думи и я призоваваме да се разграничи незабавно от тях.

ПГ на ГЕРБ категорично заявява, че България е една от най-старите европейски държави и единствената, която не е променила своето име от основаването си до днес. Успяхме да съхраним корените, ценностите и традициите си и да ги запазим за поколенията. Няма да позволим на никого да поставя под съмнение териториалната цялост на страната ни и да ни вменява комплекс за малоценност. Като член на ЕС изповядваме принципите на справедливостта и солидарността и осъждаме остро всеки опит за насаждане на омраза и разцепление. България не може и няма да бъде заложник на чужди интереси.

Публично заявеното твърдение на Пьотр Толстой: „Половината от крайбрежието вече купихме“ е откровено невярно и манипулативно и това е лесно проверимо. В тази  връзка призоваваме новоизбраният руски депутат да се въздържа от скандални геополитически изказвания, които накърняват историческите чувства на българските граждани и противопоставят русофили срещу русофоби. Свидетели бяхме на злополучното поругаване на европейското знаме на яз. „Копринка“. И питаме: БСП одобрява ли поредицата от събития, противопоставящи българите и разделящи ги на обичащи Русия и привърженици на политиката на Европа. Може ли да обвържем омерзителното изказване на руския депутат с пренебрежителното отношение, демонстрирано от лидерите на българската левица, към погазването на флаговете на Европейския съюз и НАТО? (Странно е, че кандидатът за президент Румен Радев отново мълчи. Не беше ли генералът, издигнат от БСП, много чувствителен по отношение на air policing-а и не го ли наричаше "Втори Ньой"?) Дали поне веднъж БСП-Лява България ще постави националния интерес на страната ни пред амбициите и обвързаностите си? Ще продължат ли Корнелия Нинова и нейните поддръжници да съскат срещу Европейския съюз и НАТО, насаждайки омраза сред българите, признателни  на Русия?.

Гражданите на всяка суверенна държава имат правото да решат дали да членуват в Европейския съюз или в НАТО. За България това е цивилизационен избор, прокаран с мнозинство. Той е валиден и до днес и на всяка заплаха срещу демократичния вот на българите трябва да бъде даден решителен отпор.
Българската държава поддържа балансирани и равнопоставени отношения с Руската федерация.

Българският народ е признателен и на руските, и на украинските, и на беларуските, и на финландските, и на румънските войни, които отдадоха своя живот за Освобождението ни от османско робство. Но това не предполага, териториална, икономическа или геополитическа  зависимост.  А популизмът е порочна политическа практика, особено в условията на безпрецедентна миграционна криза. Накрая ще си позволя да завърша с една мисъл на прочутия граф Толстой, родственик на настоящия руски депутат, която гласи „В изкуството най-важно е чувството за мярка“. Същото се отнася и за политиката.Смирете си, г-н Пьотр Толстой!

< Назад