24.07.2020

Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ

Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми народни представители,

Вчера вечерта за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук, с подбуди за метеж и обиди срещу законно избраното правителство на България - той призова за разпускане на Народното събрание.

Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във „Фейсбук“ подозрително съвпадат.

Вместо да зове за спазването на законите, президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение.

Нещо повече - член на Стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София.

Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент!

Още в своята встъпителна реч Румен Радев показа, че парламентът не е удобна институция за него. През целия си мандат досега той непрекъснато демонстрира системно неуважение към институцията, като не присъстваше в нея дори когато се решаваше съдбата на страната при въвеждането на извънредното положение и приемане законодателството за справяне с последствията от кризата.  Няма нито една тема от обществен интерес, по която

президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии, синдикалните и работодателските организации и обществото. В условия на пандемия със социални и икономически последици, каквито светът и държавата ни не познават за последните десетилетия, вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за взимане на решения, Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза и бунтове и зове за неуважение към институциите.

Вчера той призова не само за разпускане на Народното събрание, но и за промяна в Конституцията. Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на “президентска република”. Под прикритието, че чува гласа на народа, всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските, явно вдъхновен от модела на различни диктатори.

Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на незачитането на институциите и законите на страната, на неуважението към  легитимно избраното при законно проведени избори правителство, на исканията за предсрочно разпускане на Народното събрание и заставаме категорично срещу опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България.

От най-високата трибуна в парламентарната република, призоваваме народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция – подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите и отношенията между тях в България.

< Назад