05.10.2018

Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ

Декларация на ПГ на ПП ГЕРБ

5 октомври 2018 г.

 

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми народни представители,

Уважаеми колеги учители,

 

Днес, на 5 октомври, отбелязваме Международния ден на учителя заедно с още 100 държави. За нас, учителите, това е повод да напомним на себе си за статута, правата и важността на професията ни. Учителят не само просвещава, учи, разпространява и възпитава, той е в самите основи на обществото. Затова най-бързо реагира на предизвикателствата на времето, затова пръв усеща промените и затова изискванията на обществото към него са най-големи и често пъти над възможностите му (но това не е професия, която започва с първия звънец и завършва с последния час).

Всяко време в нашата история е поднасяло изпитания за учителя, но винаги от неговите „ръце“/образно казано/ са излизали поколения, които са твърдели и твърдят, а и доказват, че са най-добрите, успешните и можещите. Предизвикателствата на днешния ни ден са големи, вече живеем във времето на Инудстрия 4-0, говорим за деца, твърде различни от последните поколения, все още се боричкат стари и нови обществени модели. И все още търсим и припознаваме моралните ценности като абсолютна норма в живота ни, за да ги предадем точно на тези твърде различни наши деца.

Ето защо в ГЕРБ имаме неотклонна политика, в която образованието и учителят са наш приоритет.Тук не става дума само за законодателни промени, за промяна на финансирането, за повишението на трудовите възнаграждения от първи януари с още 20%, за по-добри условия за квалификация, за повече възможности за професионално израстване ... Става дума за устойчивост, стабилност и перспектива, за права, статут и важност на професията, чиято мисия е да образова, и то във век, в който се смята, че Google знае всичко, или поне YouTube.

Уважаеми колеги, редно е на този ден да кажем, че у нас, учителите, имаше стаено напрежение, че професията ни не е оценена, че нямаме достатъчно подкрепа, че родителите не отдават дължимото на институцията Училище и на професионалистите в него. Като общество позволихме на лошите примери да заемат, възможно най-гръмогласно, темата за училището и детската градина и да гледаме на нормалния успешен ден в класната стая като на особено постижение, а на добрите примери като на изключение.

Редно е да си кажем, че обществото поиска повече от своите учители: повече гъвкавост, повече успешни резултати, повече грижа, повече качество, дори и повече отговорности. И не прие позицията, че училището трябва да е територия, забранена за останалите. И да, училището не рядко се съпротивлява срещу тези искания.

Като политици трудно намерихме и намираме баланса между различните искания и устойчивите модели, но за ГЕРБ най-важното е устойчивостта на политиката в образованието. Животът и ежедневието ни поднасят всеки ден различни примери и предизвикателства. Успехът в едно училище не винаги е успех в друго. Законите и нормите не могат отведнъж да се преборят с недотам добри устойчиви схващания в професията ни, но те са основата за промяната. Всички искаме едно – качествено образование, високо подготвени учители, ясна перспектива за развитие на цялата система.  И това е в основата на политиката на нашата партия.

Уважаеми колеги, ще ми позволите на този Пети октомври да се обърна към онези млади хора, които още не знаят дали биха избрали учителството за своя професия и към тези, които се колебаят:

Уважаеми бъдещи колеги преподаватели, изобщо не вярвайте на приказките, че ще Ви е трудно в тази професия: заради заплатите, родителите, колектива, кариерата, часовете и т.н. Защото ще Ви бъде не трудно, а много трудо! И не заради директорите, увеличените заплати, амбициите на майки, бащи, баби и дядовци, не заради законите, наредбите, правилата, указанията на образователното министерство, дори не заради учебния план, а и да не забравяме за Google.

Ще Ви бъде трудно, защото ще сте Вие, само с Вашите умения, професионална подготовка и лична амбиция да бъдете успешен в класната стая с Вашите деца.

Вие трябва да сте тяхно учене, знание, възпитание, пример ... И тогава директорът, родителите, законите, наредбите, дори и Google, ще са Вашият съюзник. Тогава ще разберете, че учителската професия е призвание и мисия, а не клише за празник!

Честит Международен ден на учителя, колеги!

 

< Назад