11.01.2017

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ПП ГЕРБ

Уважаема г-жо Председател на Народното събрание,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Уважаеми гости,

 

Днес отбелязваме началото на един от най-кратките политически сезони на Българския парламент. За всички ни тези последни работни дни на 43-тото Народно събрание са предизвикателство. Ние трябва да работим достойно и отговорно до последния момент, мислейки какво послание оставяме на българите в качеството си на законотворци, а не да ползваме пленарната зала и парламентарната трибуна за предизборна агитация и обругаване на опонентите. Защото примери в тази посока не липсваха дори по време на светлите Коледни и Новогодишни празници от страна на БСП.

 

Очаквам всички ние, народните представители от 43-тото Народно събрание, да проявим мъдрост и прагматизъм и да отчетем с консенсус добре свършената работа  по отношение на законодателната дейност на този парламент. Разбира се, ще трябва да бъдем искрени с хората и откровено да споменем онова, за което не ни достигна времето. Вероятно не всички сме удовлетворени от качеството на отделни закони и по-добре българите да знаят оценките ни от сега, отколкото впоследствие да се говори за „законодателен брак” и да се хвърля сянка на негативизъм върху работата на парламента. Защото, уважаеми дами и господа, няма такова понятие като „лоша работа на парламента като цяло”. Има конкретни имена на депутати, парламентарни комисии и парламентарни групи, които допринасят за добри резултати в работата ни, но има и такива, които откровено пречат. Крайно време е персоналната отговорност да замени неправомерните обобщения за сметка на работата на цялата институция.

 

Ние от ГЕРБ ще отидем при избирателите си с отчет за работата ни в парламента и ще положим усилия свършената от нас работа да получи реален отзвук в кампанията преди изборите. Защото ГЕРБ гради кампанията си и заявката си за следващо участие във властта единствено на база на свършеното, в това число и на основата на работата ни досега в парламента.

 

Не така обаче изглеждат нещата за нашите опоненти от БСП, които очакват новият президент и съставеното от него служебно правителство да мотивират хората да гласуват за тях. Не разчитайте, уважаеми дами и господа, на това българите да имат кратка памет! Не можете да се маскирате като перспективна управленска алтернатива на ГЕРБ като се възползвате от доверието към новия президент и превърнете работата на неговия служебен кабинет във ваш актив. Това не може да бъде ваш актив.

От социологическите изследвания се вижда, че вашият електорат „набъбна” с вот  на нетипични за вас избиратели. Всичко това не дава сигурност, защото едва ли сте наясно дали можете да управлявате този ресурс по логиката на вашите политически интереси за предстоящите избори.

 

В настоящото Народно събрание са представени рекорден брой политически партии за последните години. ПГ на ГЕРБ е удовлетворена от политическата комуникация, която постигнахме в рамките на 43-то Народно събрание. Не една и две кризисни ситуации през последните години изискваха потискане на тясно партийния егоизъм. Консенсусът не винаги се случваше, но съм убеден, че именно в това Народно събрание в резултат на усилията на ГЕРБ показахме, че политическият диалог е възможен. Парламентарната група на ГЕРБ истински се отвори към партньорство и сътрудничество. Ние търсехме съгласие по съществото на проблемите, а не просто съглашателство. Търсихме решения в рамките на възможното и не допускахме компромиси, които да водят до наполовина решени проблеми. Дори само това да сме постигнали през последните две години, то представлява респектиращ политически актив. Защото е факт, че днес няма препятствия пред воденето на откровен политически диалог между партиите в парламента. Все още обаче предразсъдъците и тясно партийните интереси до известна степен пречат на резултатността при подобни преговори. Истински вярвам, че няма да има връщане от онова, което вече е направено за комуникацията между отделните парламентарни формации. Защото опитът ни показа, че отиващият си парламент беше един от тези, в които нямаше много място за „грозни пазарлъци”. Надяваме се това тепърва да повлияе за по-добър публичен образ на институцията, която всички ние представляваме.

 

Парламентарната група на ГЕРБ бе част от добре синхронизирания работещ механизъм  „Парламент-Министерски съвет”. Ние инициирахме своевременно приемане на законопроекти, с цел да не „вързваме ръцете” на кабинета в усилията му да отговори по възможно най-бърз и адекватен начин на обществените очаквания. Както може да се предполага, опозицията побърза да нарече работещото ни взаимодействие с кабинета „популистки ПР”. Абсурдът на подобни твърдения бе опроверган от самата парламентарна практика на комуникация, при която ние всеотдайно и търпеливо търсехме масова подкрепа за да приемем добрите идеи за България. Често в името на толерантния политически диалог, ГЕРБ даваше път на програмни приоритети на своите партньори в управлението, което разбира се не всякога се е харесвало на нашите собствени избиратели.

 

Изпитваме удовлетворение от приетите законодателни промени в областта на правосъдието, които освен, че гарантират повече справедливост в България, доближиха страната ни и до излизане от европейския Механизъм за сътрудничество и проверка. Така постигнахме едно по-високо ниво на интегрираност в Европейския съюз.

 

Чрез парламентарната си дейност от последните две години ГЕРБ успя да промени до голяма степен и очакванията на своите избиратели. Избирателите на ГЕРБ се научиха да приемат необходимите компромиси, те свикнаха да подкрепят диалога на своята партия с други политически сили в името на добри консенсусни решения. Ние съзнаваме, че често забавяхме важните решения за нашите структури по места в името на по-общите задачи, диктувани от обществените приоритети. Чест прави на кабинета Борисив, че не делеше проблемите на „по-близки до програмата на партия ГЕРБ” и „по-отдалечени от нея”. Правителството работеше по своите политики с ясното съзнание, че общественото одобрение към работата му ще бъде на приливи и отливи. Кабинетът на Борисов не търсеше лекия път и евтината популярност.  Факт е, че този кабинет успя да издигне високо глас в европейските институции и да търси най-доброто решение на националните ни проблеми с европейска помощ. Ценен принос на нашия кабинет е, че запази на завидна висота еврооптимизма на българите и съпричастността ни към европейската перспектива. Това се оценява много високо от европейските ни партньори.

В края на управлението си отчитаме рекорден за последните 8 години икономически растеж и бюджетен излишък, който директно води до намаляване на държавния дълг. Доходите на българите се увеличиха, а безработицата намаля значително. Продължихме успешно да подобряваме инфраструктурата в страната ни, изпозвайки пълноценно ресурсите на европейската солидарност, от които само преди две години бяхме изолирани. Всички тези усилия на кабинета Борисов бяха оценени от партньорите ни в Брюксел, които насочиха към нас специализирана помощ от 160 милиона евро за справяне с миграционния натиск и укрепване на сигурността по границите ни.

 

ПГ на ГЕРБ се оказа важен лост за осъществяване на всички законови мерки за запазване на стабилността в страната ни. Без алтернатива са и множеството парламентарни и дипломатически усилия за обезпечаване на ред и спокойствие в страната, на фона на задълбочаващи се проблеми със сигурността в Европа и в региона ни. Още по-притеснителни са военните конфликти в близки до нас региони, които генерират неспирен поток от мигранти, организирана престъпност и тероризъм. На този фон, през последните две години, с последователните усилия на днешното правителството, България се утвърди като остров на стабилност не само на Балканите, но и в целия регион на Югоизточна Европа и Близкия Изток.

 

И накрая, но далеч не на последно място, ПГ на ГЕРБ счита за особено важно за пореден път да декларира желанието ни да се съобразим с вота от Референдума. Делът на гласувалите в допитването българи е твърде голям за да бъде пренебрегнат. И ако законът за малко не направи Референдума задължителен, то моралът на ГЕРБ ни задължава да настояваме да се уважи желанието на избирателите за промяна в политическата логика на управление на държавата. Призоваваме обаче всички парламентарно представени политически сили да се съобразим с волята на българските граждани, да се мобилизираме и да положим възможните усилия. Защото всяко несъобразяване с гражданската воля, на над 2 500 000 българи ще доведе до увеличаване на негативната енергия в обществото, а от там и до задълбочаване на политическата криза, което за нас е неприемливо.

Пожелавам на всеки от вас, уважаеми колеги, здрава и спорна 2017 година! Пожелавам ви и успех в предстоящите парламентарни избори! Искрено се надявам да запазим респекта и нормалните човешки отношения помежду си в кампанията, за да можем да работим и занапред  за България!

 

< Назад