24.04.2018

Декларация на Младежи ГЕРБ относно Европейската младежка конференция в град София

Бъдещето на младите хора, тяхното развитие и успешна реализация в контекста на модерните предизвикателства е основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС. Отчитайки нарастващото влияние на глобализационните процеси и разгръщането на все повече възможности, благодарение на навлизането на високите технологии във всекидневния живот на младия човек, България предприе кампания на задълбочен анализ на потребностите на младите и интегрирането им в политическия и обществен дневен ред на Европа.

 

Организираната от Министерство на младежта и спорта и неправителствения младежки сектор Европейска младежка конференция, заложена като част от програмата на Българското председателство, е недвусмислено доказателство за сериозността, която правителството отдава на темата и желанието му младежкото развитие да бъде неизменна част от работата на европейските институции.

 

Конференцията имаше за цел да даде платформа за диалог между младите хора от 40 държави в ЕС, в това число представители от държавите от Западните Балкани и Източното партньорство и представители на ръководни позиции, както oт българското правителство, така и от Европейската комисия и ООН. По време на събитието за първи път бе дадена възможност на участниците в платформата сами да споделят своята визия, изготвяйки първите Eвропейски младежки цели, които да бъдат заложени като директна препоръка за новата Европейска стратегия за младежта. По този начин правителството на страната ни превърна младежката тематика от такава на думи в такава на реални последователни и целенасочени действия.

 

Младежи ГЕРБ приветстваме организаторите на форума за демонстрираната воля по отношение поставянето на така важния за бъдещето на Стария континент въпрос за просперитета и реалното насърчаване на активност, заинтересованост и съпричастност на младите с процесите, които са определящи за успешната реализация в модерния цивилизационен контекст на нашето време.

 

Считаме, че Европейската младежка конференция, домакин на която бе грaд София, е ярък пример за работата на българското правителство в сферата на младежкото включване и развитие. Toва се доказа от високото ниво на присъствие от страна на представените говорители - министър-председателят на България Бойко Борисов, еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, както и специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикнамараняке.

 

 

 

Ние, младежите от най-голямата национална младежка политическа организация заявяваме, че в интерес на защитата на глобалните и регионални цели свързани с провеждането на успешни политики в интерес на младите хора на Европа и България, категорично заставаме срещу всякакъв род спекулации и провокации, целящи да уронят престижа както на страната ни, така и на европейските институции. С които партнираме успешно във всеки един процес, свързан с изпълнението на нашите цели и ангажименти като лоялни членове на ЕС. Смятаме, че това би бил опит да се омаловажи труда на България и стремежа на страната да издига младежката тема на висотата, която нейната значимост заслужава.

< Назад