16.11.2017

Даниела Дариткова: Очаквам новото ръководство на МЗ да внесе ред в системата

Мониторинговият доклад на ЕК е реалистичен и ГЕРБ, като националноотговорна партия, ще възприеме конструктивната критика. Това каза народният представител от ГЕРБ-Смолян и председател на парламентарната Комисия по здравеопазване Даниела Дариткова в началото на разговора си с Клара Маринова в ефира на Радио К2. Депутатът продължи, че не споделя негативните определения на опозиция, защото в документа няма нищо кой знае колко критично, напротив, виждаме подкрепа за предприетите от управляващите мерки.

Запитана какво са очакванията й към новото ръководство на МЗ, Даниела Дариткова отговори, че предизвикателствата са наистина сериозни и управляващите напълно ги осъзнават. Според нея нито едно управление, не само в България, не се е справило идеално с проблемите. Факт е, че хората искат да имат достъп до качествена медицинска помощ на поносима цена в достъпни срокове. Това е и предизвикателството пред нашата здравна система в рамките на икономическите възможности на държавата. Здравеопазването може да бъде финансирано така, както го осигурява 8 процентната здравна вноска. „Аз съм оптимист, на фона на новото управление на МЗ, че ще се търси ред в системата, организиран от финансисти и някъде там ще се намери сечението с медицинската целесъобразност!”, заяви Даниела Дариткова.

„Защо в МЗ има такова текучество на министри?”, попита водещата Клара Маринова. Даниела Дариткова отговори, че причините за тази динамика са различни. За съжаление има и действия на хора, които са заинтересовани от сегашното неефективно функциониране на системата.

Даниела Дариткова беше категорична, че здравеопазването наистина се нуждае от реформи, но инвестираните в него средства са инвестиции в здраве, а не разходи. Тя продължи, че днес е отчетено, че детската смъртност е спаднала до 6,5 промила, което е историческо ниско ниво. Разбира се има още много работа, но това показва, че в дългосрочен аспект здравната система наистина произвежда здравен продукт. Народният представител подчерта, че ангажиментите за инвестиции в здравеопазването ще бъдат постоянни, защото демографската ситуация в България, застаряването на нацията, предизвикателството децата да се раждат и да растат здрави изискват много повече средства.

Даниела Дариткова заяви, че НЗОК е независим орган, но е институция, която спазва законите. Тя продължи, че в рамките на бюджетните параметри трябва да се съблюдават разходите по отделните пера. В този смисъл ангажиментите на надзора са законово регламентирани. Разходите за лекарства растат непрекъснато, има сложна система за включване на нови лекарства в позитивния лекарствен списък. Със законова промяна от миналата година се е наложило изискването всяка нова молекула, която кандидатства за включване в позитивна листа, да минава оценка на здравните технологии, която ще прецени ползата разход – ефект. От друга страна всички фирми, които кандидатстват за включване в позитивна листа с иновативни медикаменти плащат и договарят отстъпки. Това са механизми, които от една страна пазят бюджета на НЗОК и от друга гарантират достъп. „Доброто управление на средствата от този фонд изисква наистина да се намери баланса между интереса на пациентите за това да имат достъп до ефикасни лекарства и бюджетната дисциплина!”, обясни народният представител от ГЕРБ. Това предизвикателство се изпълнява успешно при наличието на възможност за анализ и своевременен контрол на разходите. Тук една информационна система ще бъде много полезна.

Водещата постави проблема с биолекарствата, които са били много ефикасни при лекуването на ревматоиден артрит, но тази година са извадени от списъка. Даниела Дариткова отговори, че не е запозната с конкретния случай, но може да каже, че едни от най-големите разходи на НЗОК са точно за хора с ревматологични заболявания.

Даниела Дариткова обясни, че движението „Национална мрежа на здравните медиатори” отбелязва 10 години от създаването си. Тя продължи, че тя е една от малкото примери за приемственост и последователност и реална инвестиция в профилактика, независимо от политическите сътресения. Затова и се дава възможност в Народното събрание те да представят своята дейност и да видят подкрепата за тях.

Даниела Дариткова обясни, че има много внесени законопроекти. Те засягат отделни детайли на закони за кръвта, за наркотичните вещества и прекурсорите. Няма голям законопроект, който да очертава политика. Очаква се това да се случи със законопроекта за лекарствените продукти в хуманната медицина, който е готов в МЗ. „С него ще търсим решение на проблемите с нерегламентираната паралелна търговия и с инвестициите в по-добра организация на клиничните проучвания в България! Това предстои, бюджетът вече е в ръцете на бюджетна комисия, защото те са водещи на второ четене“, уточни депутатът от ГЕРБ-Смолян.

< Назад