07.12.2015

Данаил Кирилов: С персонализирането на реформата от Реформаторския блок Христо Иванов компрометира резултата й

Медия: Радио К2

Данаил Кирилов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси,член на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на РБ, , в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" коментира актуалните обществено-политически теми.

 

 

В началото на разговора водещата попита Кирилов каква е прогнозата му за гласуването на конституционните промени в сряда. Кирилов отговори, че прогнозата му е положителна и че голяма част от предложенията ще бъдат приети на второ гласуване.

На въпроса къде е заровено кучето в съдебната реформа и основателни ли са укорите към това, че съдебната реформа започва с конституционни промени, Кирилов посочи, че без съгласие не може да се постигне резултат. Кирилов сподели, че укорите към реформата са неоснователни, а всеки трябва да прояви разбиране. Кирилов потвърди, че съотношението между ГЕРБ и Реформаторския блок е четири към едно, призна и че РБ имат  прекомерно голямо участие в изпълнителната власт.

Яневагейт

На въпроса дали Реформаторите са си свили перцата след злополучното запитване до ЕК и как анализира забележката на Бойко Борисов в предаването „Панорама“, че „Христо Иванов сам си клати стола“, Кирилов посочи, че „забележката е абсолютно основателна. Етикирането на реформата компрометира евентуалния реултат.“ За Кирилов реформата е повече от необходима. Той припомни за процесите през 1999, 2000 година, войните на Костов и Филчев и че е крайно време да се спрат опитите на изпълнителната власт да контролира съдебната. Кирилов коментира, че като адвокат според него след този период процесът на корупционните схеми в съдебната система се е задълбочил. За него до тогава не е имало парични измерения на корупцията в съдебната система.

Водещата попита възможно ли е да се разсече гордевият възел на съдебната реформа, Кирилов изрази позитвно отношение, потвърди, че не бива в никакъв случай да се обезкуражаваме и посочи, че за това трябват години. Според него и за конституционните промени трябва да се мисли напред във времето. Депутатът от ГЕРБ даде пример с цифрите във ВСС: 11 членове са представители  на съдебната власт, 11 - представителите на т.нар политическата квота. За Кирилов е опасно да се борави с числа в съдебната реформа, тъй като след 5 години тези числа могат да не са актуални и да не отговарят на нуждите на обществото.

Реформаторският блок

На въпрос дали стремежът на Реформаторите не е да се направи съдебна реформа, а да се завоюват повече постове, Кирилов каза, че „на всички заседания  на Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България се  потвърди, че реформата не трябва да бъде свързана с кадрово или персонално изражение, с определени личности.“ По този повод Кирилов посочи, че е предложил да не се прекъсва мандатът на този ВСС. Депутатът от ГЕРБ посочи, че след като е направил обзорна проверка е установил ,че дори Конституционният съд през годините обстойно се е занимавал с устройството на ВСС.

По отношение на претенциите спрямо съдебната реформа на различните политически партии, Кирилов катогерично заяви, че „никой не трябва да си присвоява реформата, но ние се опитваме да не ревнуваме“. Депутатът от ГЕРБ заяви, че „Ние сме силата и мощта на тази коалиция, която да установи решението, но въпреки това сме заложили на консенсуса и дирим съгласие.“

Министър на правосъдието

На въпроса трябва ли Христо Иванов да си подаде оставката след злополучното запитване до ЕК, Кирилов посочи, че трябва да се изведат поуки, а оставката е решение на изпълнителната власт, Кирилов изрази уважение към постигнатото от Христо Иванов до тук. Кирилов потвърди, че цялостната политика на Иванов е била добра и допуска хипотезата, че с цел да даде позтивна хипотеза, смята, че запитването до ЕК е било продукт на правна грешка.

Кой да разследва Яневагейт

Кирилов сподели, че подкрепя колегата си Главчев, че този скандал, който е интрига, засяга националата сигурност и всички служби, които имат отношение, трябва да работят по случая. Кирилов каза, че е ясно, че освен интрига и дестабилизация, се цели да се въвлекат и други лица. Кирилов завърши с тезата, че не е редно след толкова години пак да се връщаме към телефонния сценарий с прекалено конкретни въпроси, целящи процесуални обвинения с цел злепоставяне на конкретни персони. Кирилов като адвокат поясни, че е несериозно разговори с частен характер да се изнасят по този начин

Мониторинг

На въпрос на водещата докога ще сме под мониторинг, Кирилов посочи, че миналата седмица представители на ЕК са били на изслушване в Правна комисия, „като че ли на партньорите ни вече им е дошло в повече от това наблюдение и вече ни интерпретират почти наравно и действилтелно разбират и проблемите ни.“ Относно въпроса дали конституционните промени биха прекратили мониторинга. Кирилов заяви, че „не , но със сигурност ще помогнат.“ Кирилов завърши с уточнението, че „има още много работа по другите закони като Гражданския кодекс, а конституционната промяна ще ни позволи да действаме по същество.“

 

 

< Назад