11.12.2015

Данаил Кирилов: Няма трусове в управлението, конституционните промени са в положителна посока

Медия: Радио К2

Данаил Кирилов, народен представител от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по правни въпроси, член на Комисията по енергетика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Има ли трусове в управлението след оставката на Христо Иванов.

Данаил Кирилов беше категоричен, че за трус не може да се говори, той продължи, че изявлението на Радан Кънев, че оттегля подкрепата си от кабинета и оттеглянето на Гроздан Караджов от поста председател на транспортната комисия са лични решения, като парламентаристи те имат това право. Това са лични действия, които в никакъв случай не могат да се отнесат към стабилността на държавното управление. Народният представител от ГЕРБ подчерта, че още по-малко може да се говори за трусове след положителното решение на Народното събрание относно промените в Конституцията, отнасящи се до съдебната система.

Гласуваните от Народното събрание конституционни промени.

Данаил Кирилов обясни, че с тези промени се изпълняват голяма част от предписанията на ЕК. По този начин би трябвало да се установи и закрепи напредък, включително и по механизма за сътрудничество и наблюдение. Тези промени афишират сериозната воля на държавата, чрез законодателния й орган, да извърши най-тежките законодателни действия, за да установи рамката, в която да се променят и устройствените и процесуалните закони. Народният представител изрази надежда, ако е имало  предубеждение между двете големи професионални съсловия на съдии и прокурори относно кариерното им развитие, по този въпрос да настане спокойствие и да има гаранции, че няма да има странично влияние. „Вече поне сме изолирали един от най-тежките аргументи на противниците на промяната – този, че не действаме съобразно Конституцията!”, категоричен беше Данаил Кирилов. „Кой бяха точките, по които течеше големият спор и как ги преодоляхте?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че спорове е имало относно публичността на обсъждането и добави, че е имало въздържане от коментари от част от колегите му, за да не се пресища общественото внимание с нещо, което вече е казано и защитавано. По време на едно от първите гласувания е възникнал остър спор относно това възможно ли е второ прегласуване, но в случая волята на Народното събрание и била изключително ясна и прозрачна, тя е била насочена към увеличаване на подкрепата, а не на намаляване.

Споровете относно разпределението на квотите в прокурорската колегия.

Данаил Кирилов обясни, че в комисията за промени в Конституцията представителите на ГЕРБ и на Реформаторите са били на едно мнение относно разпределението на квотите в прокурорската колегия, но в пленарна зала е станало ясно, че нито едно от двете предложения не може да събере необходимата подкрепа, затова от ГЕРБ са подкрепили предложението, което е имало по-широка подкрепа. „Защо е този спор за съотношението на квотите, защо Реформаторите настояваха толкова на своето, но мнозинството реши друго?”, попита водещата Клара Маринова, събеседникът й отговори, че зад мъглата на числата трудно може да се открие организационен или същностен смисъл на нещата. Той продължи, че в това съотношение се проектират много предубеждения. „Независимо дали разпределението е 6 на 6 или 6 на 5, ако са верни притесненията на колегите от Реформаторския блок, това разпределение няма никакво значение!”, категоричен беше народният представител от ГЕРБ. Той изрази лично мнение, че съотношението 6 на 5 е по-правилно, защото ако имаше превес на политическата квота, щеше да започне да се говори, че политиците са овладели прокурорската колегия и няма борба с корупцията. На въпроса какво следва оттук нататък за осъществяването на реалната съдебна реформа Данаил Кирилов отговори, че следва много работа, има готовност както по закона за съдебната власт, така и по продължаване на работата по процесуалните закони. Той каза още, че му е трудно да отговори на въпроса кога точно ще бъде номиниран и избран новия министър на правосъдието, защото това засяга изпълнителната власт. „Струва ми се, че кадровият въпрос за правосъден министър ще се реши вероятно бързо, няма основание за кой знае какви забавяния.”, завърши Данаил Кирилов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад