13.04.2016

Данаил Кирилов: Гласуването е гражданско задължение

Медия: в-к „24 часа“

- Г-н Кирилов, кога ще бъде референдумът по изборните правила?

 

- Възможно най-скоро.

 

- Ще се запазят ли и шестте въпроса? Електронното гласуване бе прието вече в Народното събрание, но депутатите нямат право на редакция. Нека уточним какви ще са въпросите.

 

- Би следвало да се съобрази допустимостта на всичките шест въпроса. Зависи от предстоящия дебат в правната комисия и в пленарната зала. Той е частично свързан с конституционната допустимост на въпросите.

 

- Кога започвате този дебат?

 

- В едномесечния срок веднага след получаване на резултатите от ГРАО. Той ще бъде спазен.

 

- Резултатите на ГРАО от проверката на подписката на Слави Трифонов са вече факт.

 

- Официално трябва да ги получим в комисията. Те вече са при председателя на Народното събрание и предполагам, че в днешния ден (вчера, вторник - б.а.) г-жа Цачева ще го разпредели. От този момент започва да тече срокът.

 

- И в този един месец вие ще проведете дебата по въпросите?

 

- Да, ние трябва да вземем решението за референдум в пълната му част. За да стигнем до диспозитивите (окончателното звучене - б.а.), трябва да има дебат.

 

- Връщам се на първия ви отговор от това интервю. Като казвате “възможно най-скоро”, какво имате предвид?

 

- За референдум преди юни няма да стигне времето. Тук има много срокове, които броим в оптималния им съкратен вариант. Това значи, че датата за референдума би могла да бъде към края на юни

 

-началото на юли Като пак казвам, има много действия, които не зависят само от Народното събрание. Трябва и президентски указ за насрочване. Ще имаме дебати по Изборния кодекс, респективно и по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да разделим двете гласувания - тези на президенския вот и на референдума. Знаете, че бяхме приели норма, според която в година с национални избори допитването се провежда едновременно с тях.

 

- Да напомним, че за да е валиден резултатът от референдума, в него трябва да са участвали поне толкова гласоподаватели, колкото на последните парламентарни избори. Ще има ли кампания, с която да се насърчава активността в допитването?

 

- Това е по процедурата за провеждане на референдум, т.е. всеки съществуващ инициативен комитет и тези, които биха се регистрирали, провеждат разяснителна кампания по всеки един от въпросите.

 

- В случай че през юли хората кажат “Да, искаме задължително гласуване”, какво правите, за да стане то факт още на президентските избори тази година?

 

- Променяме Изборния кодекс, за да установим задължителното гласуване. Но и сега, докато още гледаме изменения в него, също дебатираме задължителността на гласуването. Тоест възможно е да имаме и изпреварващо решение, но пък това зависи от дебата по Изборния кодекс, който върви в момента.

 

- ГЕРБ “за” задължителното гласуване ли е? Имате ли вече политическо решение?

 

- Ние принципно сме “за”, като това е гражданско задължение, което не се скрепява със санкции

 

- А със стимул ли?

 

- Със стимул или по друг вариант, който обсъждаме сега - на неблагоприятните последици. Но “неблагоприятни” не в смисъла на санкции.

 

- А в какъв смисъл? Дайте ми, моля, пример.

 

- Рано е да се дават примери. Договаряме го с партньорите. Това е заместващ вариант на активната регистрация, т.е. пасивността при изборите се отразява като корекция на избирателните списъци. Но не искам да влизам в детайли.

 

- В работната група към оглавяваната от вас парламентарна правна комисия е обсъдено в секционните избирателни комисии - не в тъмната стаичка, а отпред, да има постоянно видеонаблюдение. Ще монтирате ли такива камери?

 

- Има такова предложение. Ако правната комисия го приеме, ако това не затрудни много изборния процес, ако не е толкова скъпо и има техническа възможност да се направи, може да има.

 

Камерите в избирателните секции биха повишили доверието в изборния процес.

 

- Кажете за Комисията за защита на конкуренцията. Кога ще се открие новата процедура?

 

- Миналата седмица е постъпило предложение както от Петър Славов и Мартин Димитров, така и от ГЕРБ по отношение на частично проведената процедура, която бе прекъсната. Сигурното е, че и двете групи вносители предлагат прекратяване на сегашната процедура и започване на нова. Там вече се появяват разлики - Славов и Димитров предлагат в непрецизен вариант текста “Открива нова процедура веднага.” Но нова процедура не може да се открие с декларация. Тя се открива с приемане на процедурни правила. Те са направили предложение за такива, в които срокът за номинация е 21 дни. Ние не сме използвали дефиниция “Открива нова процедура”. А предлагаме да се задължи комисията по икономическа политика в едномесечен срок да разработи нови процедурни правила. Това изцяло съответства на парламентарната практика досега и на изискванията на правилника за подготовка на процедурните правила. Те не се предлагат от един или двама народни представители, а се приемат от цялата комисия. Така че нека в този едномесечен срок, ако се приеме нашият вариант, комисията да изработи правила, които да удовлетворят най-пълно всички претенции по тази процедура. Нека и срокът за номинация на кандидати да е възможно най-дълъг.

 

- Да разбирам ли, че преди лятната ваканция на парламента може да има както нови правила за задължително гласуване, така и шеф на КЗК?

 

- Напълно е възможно.

 

- Предполагам, че от ГЕРБ ще предложите същия кандидат, като този път се надявате той да има конкурент, номиниран от други партии?

 

- Аз също се надявам. Ние не сме променили отношението към нашия кандидат Росен Желязков. Аз изцяло го продкрепям и смятам, че това е най-достойният и най-успешният кандидат. Да, смисълът на тази процедура е да се удовлетворят всички претенции и ако още някой има желание, да бъде номиниран и да се включи.

 

- Законът за МВР трябва да влезе и при вас, предполагам?

 

- Така е. Утре (днес, сряда - б.а.) влиза в комисията по правни въпроси.

 

- Нагласите какви са? При вас ще мине ли за разлика от вътрешната комисия, където бе спрян?

 

- Не мога да бъда категоричен в такава прогноза. Ние от ГЕРБ подкрепяме законопроекта на Министерския съвет. Смятаме също така, че и коалиционните ни партньори ще го подкрепят. Надявам се да го направят и другите парламентарно представени политически формации.

 

- Какво се случи с разследването за взривения ви служебен автомобил? Инцидентът, който сравнително скоро вдигна на крак района около Народното събрание. Установи ли се нещо за мотивите на извършителя?

 

- Беше заловен веднага. Би следвало след това да са проведени процесуално-следствени действия, включително разпит на задържания подпалвач. Умишлено не се интересувам от тези въпроси. Нормално е, ако разследването има някаква нужда, да потърси институцията Народно събрание чрез легитимните ѝ представители. Към момента никой не ме е търсил.

 

- Не сте получавали заплахи?

 

- Това не искам да го коментирам. Въобще моята интерпретация по този въпрос няма значение.

< Назад