25.11.2019

Д-р Христо Грудев, кмет на Община Асеновград: „Ще решим финансовите проблеми на общината за 2 г.“

Медия: в. „Марица“

Интервю на Гергана Василева

 

- Г-н Грудев, отказахте се от депутатското място, за да станете кмет на Асеновград. Къде се чувствате по-добре?

- Несравними са нещата, едното е изпълнителна власт, другото – законодателна. Може би аз имах щастието да мина през всички етапи на изпълнителната власт. И през местната, и през държавната власт в областта, и в законодателната, тача че минах, видях и имам поглед върху нещата. Спомням си 2007 г., когато дойдох тук, беше направо от операционната. Нямах много представа, но пък имах желание, ентусиазъм и успях да създам  добър екип, който отново поканих и е тук.

- Каква е разликата от първия ви мандат? В какво състояние поемате сега общината?

- Разликата е в сериозните финансови задължения, които общината има към момента. Когато дойдох през 2007 г., имаше дългове за около 3 млн. лв. През нашия мандат ние не теглихме заем, изплащахме и когато си тръгнахме, оставихме 4,6 млн. лв. реални пари в банковата сметка. И може би над 20 млн. договорирани от европейски проекти. Подготвихме и т.нар. "Воден цикъл", който се реализира в мандата на моя предшественик. Съгласно писмения отговор на министъра на МОСВ Нено Димов обаче имаме 7,2 млн. лв. финансови корекции дотук по Водния цикъл и почти всеки ден идват писма за непризнати разходи.

- Има ли други поети дългове?

- За следващата година имаме да върнем 6,8 млн. лв., от които 5,7 млн. лв. единайсети месец приет Флаг, а останалите са от други банки. Или общо 6,8 млн. лв., при условие че инвестиционната програма е около 3,5-4 млн. лв. Неприятното е, че започваме да се разправяме с кредитни институции. Имаме темпо и виждане как да се случат нещата и ще се справим. В рамките на една-две години и половина ще успеем да наваксаме. В момента наблюдаваме и правим анализ на работата на администрацията. Има доста хора, които са компетентни служители, искаме да направим анализ за функционалността на структурата. Смятаме да я променим, като я направим по-ефективна, съгласно нашето виждане за нещата.

- Основната задача, която стои пред всичките 265 общини в България, сега е определянето на такса смет. Ще има ли увеличение за жителите на община Асеновград?

- За жалост ще има. Екипите работят, предлагат ми няколко варианта и различни проценти. Стараем се  корекцията да бъде социално поносима както за гражданите, така и за юридическите лица. Няма как тон депониран отпадък от 57 лв. да стане 95 лв. и това да не се усети. Всички искаме  да е чисто, улиците да се мият. Качеството обаче изисква средства.

- Кои са най-сериозните проблеми на Асеновград днес?

- Оглеждаме нещата около изграждането на компостираща и сепарираща инсталация. Смятаме, че има известни пропуски. Проблем ни е квартал "Запад", където по проект за близо 6 млн. лв. се подобрява инфраструктурата. Прави се асфалтиране, озеленяване, капково напояване, все хубави неща, но е важно и изпълнението да стане качествено, както е по проект. За съжаление получаваме оплаквания от гражданите.  Така че изпращаме комисия там.

Проблем ни е Пречиствателната станция за отпадъчни води. Назначих комисия, независимо че мина държавна приемателна, тъй като това не е съоръжение, на което да натиснеш копчето и то да заработи. Елементите и връзките не са изградени. И сега пращаме писма до изпълнителите да си свършат работата. Иначе ще сигнализираме всички институции в държавата за това, че тези хора са се подписали там. От разговорите, които проведоха нашите заместници, става ясно, че изпълнителите се отзовават. Иначе е голямо съоръжение, в полза на  жителите на общината. Целта е отпадните води да бъдат преработени до степен на речна чистота и заустени в реката, но отделните модули на това съоръжение трябва да се съсредоточат в един управляващ компютър, с който операторът да работи.

- Откривате ли грешки в работата на вашия предшественик?

- Вижте, аз за кмет лоша дума няма да кажа! Не зная дадените решения в каква атмосфера ги е взел.  Може човекът да е имал блестяща идея, но като няма мнозинство в ОбС не става. Но кметът оглавява една администрация от специалисти в различни ресори. Въпросът е да създаде мотивировка у служителите си да работят качествено, почтено и честно, в интерес на обществото. Администрацията винаги усеща, когато управляващият администрацията, да кажем, не е в час. И тя започва да не работи толкова ефективно.

- Казахте, че ще отворите общината за гражданите.

- Предизборно направихме платформа, която бе 72 часа отворена. Събрахме въпроси от жители, групирахме ги по теми и им отговорихме. И смятаме този начин на работа да въведем, когато променим структурата. Трябва достъпа, границата между администрация и гражданство да я няма. Всеки трябва да бъде уважен. Администрацията трябва да отговори на всеки.  А още миналия мандат направихме информационен център с представители от основните дирекции. Целта е гражданинът да не се разкарва из канцелариите. Сега възложихме да се осигури формуляр с описани необходими документи за решаването на даден проблем. Това го правим и по интернет.

- Сложен Общински съвет ви очаква. Политическите формации в местния парламент са девет. Дали идеите ви ще срещнат разбиране и мнозинство?

- Миналия мандат имах от 33-ма 6 съветници. Не беше леко, но пък се успокоявах, че по онова време премиерът Бойко Борисов бе кмет на София и нямаше нито един. Това ми даваше кураж. Сега имаме 9. Ако проследихте избора на председател на Общинския съвет, 24 души го подкрепиха, това ще рече, че има желание и добронамереност в политическите сили за добрите неща да се групират и ако им бъде обяснено достъпно и добронамерено, смятам, че подкрепа ще имаме.  Трябват ни 17 души за по-голяма част от решенията на ОбС и 22 души за разпоредителни сделки с публична общинска собственост.

- И все пак смятате ли, че ще можете да надграждате този мандат, или ще мине под знака на връщане на задълженията?

- В предизборната кампания казахме, а и с моя екип искаме да надграждаме. Ще се стараем да преодолеем тежкото финансово състояние, в което се намира общината. Затова ви казах, че първите две години ще са трудни, но ще се справим. Първо трябва да ограничим течовете в общината. Не може например Инспекторатът, който събира такси от паркоместата, да е на плюс 1000 лева.

Разчитаме и на европроекти, започва новият програмен период. Там средствата са повече от досегашните програмни периоди. Разчитаме на качествени проекти, защото, колкото е трудно да подготвиш един европроект  и да го реализираш, толкова е трудно и да го защитиш. Малко общини работят с европейско финансиране, повечето го правят със собствени средства, понеже контролът си е от тях. По-трудно е, когато получаваш целеви субсидии от държавния бюджет, защото контролът е както от  общината, така и от държавния бюджет. А  най-трудно е с европейски средства, понеже освен собственият, държавният контрол и Европа също гледат техните пари да не се харчат напразно. В тази посока смятаме, че имаме екип, който ще работи в насока европейска финансиране.

- Вие сте лекар и знаете, че няма нищо по-важно от здравето. Жители на общината обаче споделят, че пътуват до Пловдив, за да заведат децата си на спорт поради липса на добра база в Асеновград.

- Наистина това е проблем. Преди месец и половина отидох до стадиона и наистина видях съоръжение, което помня от годините как, като вкарваха гол и ревнеха 4-5000 души, целият град ехтеше. Сега е жалка картина - тревясал, крави да пасеш. Знаете, че министър-председателят малко да види желание и помага. На това разчитаме и ние, за да изградим  спортно съоръжение. Друг е въпросът, че трябва да преценим дали да възстановим стадиона със спортна зала сега или да изградим изцяло ново съоръжение.

- Кой е най-приятният ви спомен от Народното събрание?

- Спомените са много. Приятелства, общуване по различни теми. За мен вече министърът не е това, което беше в мандата 2007-2011. Сега виждам, че те са обикновени и нормални хора, на които ще разчитам. Политическата партия ме е изграждала, връщането ми тук е предложение и решение на ГЕРБ. Вече 12 г. съм техен кадър, изграждан и развиван. Не ме оставиха и за минута, винаги получавах подкрепа. Получих също и подкрепа от жителите на общината и на областта. Така че признавам всичко това, благодарен съм, оценявам го и не го забравям.

 

 

< Назад