23.11.2014

д-р Дарин Димитров: Необходими са много бързи промени, защото има опасност България да остане без млади лекари

Медия: Радио „Фокус“

Фокус: Д-р Димитров как ще коментирате дебатите и гласуването по първото четене на актуализацията на бюджета за тази година и бюджета на НЗОК?
Д-р Дарин Димитров: През тази седмица минаха няколко основни законопроекта, сред които за актуализацията на държавния бюджет и за бюджета на Здравната каса. Още миналата година, когато се приемаше бюджетът на Касата, ние многократно алармирахме тогава управляващите, че този бюджет е крайно недостатъчен и има дупка от около 300 млн.лв и няма да стигне най- вече за болнична помощ и за лекарства за домашно лечение. Но тогава това остана неразбрано, наложи се актуализация в края на юли- началото на август, когато бюджетът се актуализира с около 225 млн.лв. Сега в края на годината за болничната помощ и лекарствата за домашно лечение отново има недостиг на средства и той е около 130 млн. лв, но държавата може да си позволи актуализация около 100 млн.лв на бюджета на Здравната каса. Това се случи, защото имаме една нереформирана система. Ние много се надявахме на министър Таня Андреева да направи някои промени в здравеопазването, по- скоро да се регулира финансирането на здравеопазването. За съжаление, за една година нищо не се направи, нищо не се постигна и за да продължат болниците да функционират нормално, защото когато Здравната каса не изплаща пълните вноски на болниците, ежемесечните клинични пътеки, болниците влизат в непрекъснати задължения, а задълженията идват от поддръжката на здравните заведения- от лекарства, от спринцовки, от консумативи, от техника. Консумативите и техниката стават все по- скъпи, те са на европейски цени. Отделно изискванията и стандартите стават все по- сложни. Ако издръжката на болницата преди две или три години е била 35% примерно от парите, които идват от Здравната каса, а останалите се преразпределят по други пера, сега издръжката на болниците върви към 40-45%. Тогава вече започват да намаляват заплатите на лекарите, тогава какво се случва- те напускат държавните болници, напускат България. Необходими са много бързи промени, които трябва да бъдат заложени още в тазгодишния бюджет на Здравната каса, защото има опасност България да остане без млади лекари. Това е абсолютно необходима актуализация, понеже няма как да функционират болниците.
Фокус: В каква посока ще са последствията от актуализацията на държавния бюджет и какви проблеми решава тя?
Д-р Дарин Димитров: Що се отнася до актуализацията на държавния бюджет, големият проблем идва от КТБ, защото трябва да се изплащат депозитите до 100 000 евро. Това са около 1 милиард и половина лв, с които трябва да се допълни Гаранционният фонд. Когато се дава възможност за актуализация с 4 милиарда примерно, не значи, че тези пари ще се изтеглят всички, ще се изтеглят толкова колкото България има нужда в момента. Има нужда се разплатят европейски проекти до края на годината, има нужда да се плати на земеделски производители също по европейски програми и когато държавата се разплати, вече може да влезе в следващия програмен период и да кандидатства за нови европейски програми. Така, че също тази актуализация е задължителна. Без тези пари няма как държавата да функционира. Ние не можем да намерим тези милиард и половина и да ги раздадем на хората с депозити в КТБ от Гаранционния фонд. Тези пари ще се върнат после, става въпрос от порядъка на 5-7 години от самия Гаранционен фонд, това е заем за Гаранционния фонд. Самите банки и Гаранционният фонд ще си върнат парите и те отново ще си влязат в държавата. Това не са пари, които са изцяло загубени за нас като данъкоплатци, просто в момента те трябва да бъдат изплатени. Другата седмица актуализациите ще се гледат на второ четене и смятам, че ще има много повече дебати, но са необходими, за да може държавата, институциите да функционират нормално- пенсионерите да си получат пенсиите, социалните фондове също са празни. Няма пари за заплати в Министерството на вътрешните работи. Както знаете направи се един закон за МВР, който не е финансово обезпечен и при увеличените заплати на работещите в това министерство, също има нужда от допълнителни средства. 
Фокус: Парламентът прие проект за решение за даване на съгласие за подготовка за поемането на външен държавен дълг. Ще окаже ли решаващо влияние върху държавната финансова стабилност? Какви проблеми ще бъдат разрешени след поемането на външен държавен дълг?
Д-р Дарин Димитров: Това ще стабилизира държавата. Обаче забележете, веднъж се тегли дълг от около 4 милиарда лв в средата на годината, сега втори дълг, за една година управление на БСП и ДПС имаме 8 милиарда лв дълг, като България беше една от страните с най- стабилна фискална политика. Но няма как. Ако искаме държавата и институции да работят нормално, да няма риск за валутния борд, трябва да се вземе този заем. 
Фокус: Да очакваме ли още трусове в управляващата коалиция, подобни на последния, заради назначението на зам.-министър Орхан Исмаилов, разклатено ли е доверието към кабинета?
Д-р Дарин Димитров: Коалиционните отношения наистина са трудни, всеки от партньорите има собствена програма собствени изисквания, но според мен това пак е поредната буря в чаша вода, както се оказа и за Еболата. Просто медиите да има какво да коментират. В общи линии отношенията в коалицията са нормални, нормални за коалиционни партньори.
Фокус: Партньорите показват ли добра коалиционна култура?
Д-р Дарин Димитров: Да, категорично. Всеки си има определени решения по определени законопроекти, определени въпроси и си гласува в подкрепа на своите решения, но когато става въпрос за важните неща в държавата, например държавния бюджет, бюджета на Касата, коалицията е единна.
Фокус: Споменахте Ебола, адекватна ли беше реакцията на държавата?
Д-р Дарин Димитров: Изслушахме вчера сутринта министър Москов в Народното събрание, държавата е направила необходимото. Инфекцията не е някаква тайна за България. У нас просто няма условия за разпространение на такава инфекция. Тя се разпространява в африканските страни поради начина на живот на хората там.

 

< Назад