16.11.2017

Д-р Даниела Дариткова участва в дискусия по повод 10 години от създаването на националната мрежа на здравни медиатори

В дискусия по повод 10 години от създаването на Национална мрежа на здравните медиатори участва депутатът от ГЕРБ-Смолян и председател на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова, под чийто патронаж се проведе форумът.

Четири информационни щанда представиха работата на здравните медиатори през годините в областите превантивна медицина, сексуално и репродуктивно здраве, работа с институции и работа в общността.

В началото на 2001 г. мрежата стартира с 5-ма здравни медиаторири, финансирани по проекти. В 2006 г. медиаторите са вече 57, финансирани от държавата чрез програма "Здравна стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи на етнически малцинства". Към момента вече действащи са 215 медиатори, а за 2018 г. се предвижда 230 медиатори да работят на делегиран бюджет към 117 общини.

„Подкрепата на здравните медиатори е един от малкото примери за приемственост, последователност и реална инвестиция в профилактика, независимо от динамиката на политическите промени”, заяви д-р Дариткова при откриването на щандовете.

Срещата бе открита от проф. д-р Ивайло Търнев, началник на Неврологичната клиника към УМБАЛ „Александровска” и председател на фондация “Здравни проблеми на малцинствата”. В нея участваха представители на държавни институции, национални консултанти, изтъкнати медицински специалисти, представители на регионалните здравни инспекции, здравни медиатори, партньори от неправителствения сектор.

Основни теми бяха дейността и постиженията на Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори” и здравните медиатори за 10-годишния период от създаването му. Бяха отличени ключови личности, които подпомагат въвеждането и реализирането на здравно-медиаторната програма в България през годините. Участниците споделиха опита, добрите практики и предизвикателствата по време на работата си сред уязвимите общности в различни региони на страната.

 

 

< Назад