25.04.2019

Д-р Даниела Дариткова присъства на откриването на чешма-паметник на донорството в Димитровград

Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова присъства на откриването на чешма-паметник в Димитровград, посветена на донорството. Инициативата е на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Чешмата е пред болницата „Св. Екатерина“ и параклиса, носещ името на светицата. Тя е във формата на правоъгълник и е с фотоклетка.

Надписът върху кранчетата с течаща вода е „Дари живот“, а под коритото пише: „Частица от теб може да бъде за някого целият свят“.

Средствата за построяването й са дарени от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и Воля и с подкрепата на община Димитровград.

Това е вторият своеобразен паметник на донорството след София. Предстои да бъдат открити също и в градовете Плевен, Велико Търново, Пловдив, Смолян, Шумен, Варна.

Чешмите са символ на преклонение пред донорите и имат за цел да популяризират този високо хуманен акт, който дава шанс за живот на нуждаещите се пациенти.

В приветствието си д-р Дариткова подчерта, че трябва да обединим усилия за пропагандиране на донорството с цел увеличаване на броя на трансплантациите в България и приемането ни за членство в Евротрансплант. Тя се ангажира и с необходимите законодателни промени. С трансплантираните пациенти тя обсъди и организационни проблеми. Председателят на здравната комисия в парламента обясни, че е възстановена комуникацията с клиниката във Виена за белодробни трансплантации и там са проведени консултации на двама пациенти.

„Предстои финализиране на договор за квалификация и обучение на български специалисти за извършване на белодробни трансплантации. Само обединените усилия на неправителствения сектор, законодателна и изпълнителна власт могат да променят обществените нагласи и да гарантират успех на трансплантационната дейност в България“, подчерта д-р Дариткова.

България е на последно място в ЕС по брой донори на 1 000 000 души население според официалната статистика за 2018 г.

 

< Назад