22.03.2017

Д-р Даниела Дариткова организира поредната акция по кръводаряване в Смолян за Първа пролет

Кръводаряването е традиция, а традицията трябва и да възпитава, заяви водачът в листата на ГЕРБ – Смолян, д-р Даниела Дариткова. Днес тя организираха поредната осма акция по кръводаряване в областната болница на Смолян за Първа пролет.

„Ние искаме по този начин да дадем пример като отново подчертаем, че даряването на кръв е изключително хуманен акт на съпричастност и възможност да се помогне безвъзмездно с безценен дар - кръвта, която няма аналог“, посочи д-р Дариткова. По думите й тази акция се приема добре от обществото, защото е чист жест на милосърдие.

„Положителното, което изтъкна за нашия регион началникът на Кръвния център д-р Васил Френкев, е, че в населението се е запазило чувството за съпричастност и когато има тежки случаи, оповестени медийно от болницата, винаги се явяват кръводарители с желание да помогнат. Това е изключителен позитив за населението на Смолянска област, защото само по този начин ние като общество може да бъдем солидарни, да си помагаме един на друг и да вървим напред“, отбеляза д-р Дариткова.

Според нея трябва непрекъснато да се правят инвестиции в нови технологии в системата на кръводаряване, които да гарантират още по-голяма безопасност на процеса и на продуктите с цел максимално да се оползотворява дарената кръв и да се повиши сигурността за пациентите, които я получават.

Тя каза също, че в предходното управление е била съставена работна група към здравното министерство  от експерти със задача да прецизират Закона за кръвта и кръвните продукти. Крайният вариант на законопроекта не е могъл обаче да бъде предложен за гласуване в Народното събрание заради краткия му живот, но работата в тази насока трябва да продължи, защото нормативната уредба се нуждае от осъвременяване.

< Назад