19.09.2020

Д-р Даниела Дариткова: Ние сме легитимно избрани от българския народ и ще изкараме докрай мандата си

Ние сме легитимно избрани от българския народ и ще изкараме докрай мандата си. Протестът има разнопосочни искания и е предвождан от Румен Радев, който се оказа най-високопоставеният говорител на протеста. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова на областно събрание в Смолян, на което присъстваха евродепутатите Асим Адемов и Андрей Новаков, областният координатор  Николай Мелемов, депутатът д-р Красимир Събев, общински ръководители и кметове на ГЕРБ.

„За съжаление не спират и провокациите на протеста. Те целят да изнервят обстановката. Важно е да се отбележи, че случващото се на жълтите павета не отразява напълно обществените нагласи в страната. Хората осъзнават, че се задава криза, с която можем да се справим само ако сме единни. Социалните и икономическите последствия все още не са достигнали максималния си мащаб. Всичко това изисква да има Народно събрание, което да може да променя законите така, че да се адаптират към всички предизвикателства на кризата“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.  Тя коментира, че има известно неразбиране в резултат от спекулации по идеята за свикване на Велико народно събрание. „Този протест започна с искането за неговото свикване и когато го заявихме и казахме, че щом обществото е разделено, значи има нужда от нов обществен договор. Тогава протестиращите решиха, че не се налага свикване на ВНС и заявиха, че ГЕРБ с този ход иска да печели време. Това не е така“, подчерта д-р Дариткова.

Според нея идеята да се организира по друг начин държавата и взаимоотношенията между трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна, може да се случи именно през обсъждане на нова Конституция. „Всички спекулации, които донесоха доста дивиденти на извънпарламентарни сили, например с намаляване броя на депутатите, могат да се решат само през ВНС“, посочи тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира, че 30 години след демократичните промени нашата Конституция се нуждае от адаптиране към сегашните изисквания на развитието и състоянието на демокрацията. „И затова внесохме проект, но този проект се внася само заради изискванията на Конституцията. В нея изрично е записано, че ако искаме да свикаме ВНС и търсим мнозинство от 160 народните представители, задължително това върви с проект за нова Конституция. Този проект няма да бъде Конституцията, която би се приела от едно следващо ВНС, но сме длъжни да внесем такъв проект и това направихме благодарение на подписите, които събрахме“, поясни д-р Дариткова. Тя допълни, че сега се гласуват много важни закони, включително и за преодоляване на кризата, но от всяко нещо опозицията се опитва да произвежда скандали и да прави грешна интерпретация.

Другата спекулация според нея е, че с въвеждането на хартиени бюлетини ГЕРБ цели да фалшифицира изборите. „Не можем категорично да разчитаме на машините във вида, в който са възприети на предишните избори, за да гарантираме правото на глас на всеки български гражданин. Никой не може да даде гаранция, че машината няма да се повреди и че ще бъде възможно да се подмени в съответната секция. Имаме доклад на ЦИК, който изнесе много сериозни проблеми с приложението на машините в изборите за ЕП. Затова се наложи да дадем възможност да се гласува и с хартиена бюлетина, за да може всеки  граждан да упражни правото си на глас“, обясни д-р Дариткова. Тя е категорична, че парламентарната група на ГЕРБ е в кондиция, с максимално присъствие в пленарна зала. Работи добре с коалиционните партньори, макар и понякога в емоционален диалог. Тя смята, че трябва правителството да изкара мандата си, да се проведат редовни избори и партията да се готви усилено за тях.

„Трябва да стигнем максимално до повече хора, за да покажем, че не сме се уплашили  от протестите. Истината е, че тези протести не могат да се сравнят с това, което беше по времето на Орешарски, най-малкото, че са малобройни и не можаха да акумулират обществена енергия“, заяви евродепутатът Асим Адемов.

По думите му след 10 години във властта опонентите стават все по яростни, но истината е, че няма основание за оставка. Той каза, че миналата седмица в ЕП е имало заседание на групата на ЕНП, където умишлено нашите евродепутати повдигнали темата за ситуацията в страната и обяснили какво се случва в България и кой стои зад протестите.

„Доналд Туск взе думата и изрази пълна подкрепа за Бойко Борисов и правителството, както и всички колеги, които се изказаха от Франция, Полша, Чехия, Хърватия. Те съзнават добре какво става в България и най-важно осъзнават подлата роля на Русия. И нека не се заблуждаваме, че всичко, което се случва в страната ни, че в тази хибридна война няма пръст и Русия“, посочи евродепутатът. Той каза, че българските евродепутати Елена Йончева, Иво Христов и Радан Кънев са предизвикали дебат за ситуацията в България за върховенството на закона, който ще се проведе на 5 октомври.

„Радан Кънев от цялата група на ЕНП от 187 депутати събра един подпис на депутат от Словакия, който сигурно се е заблудил, тъй като всички други подписи са от социалистите, крайната левица и зелените. Това е тяхната роля в европейския парламент - да работят яростно срещу България“, коментира Асим Адемов.

Областният координатор на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов сподели, че се намираме в изключително сложна обстановка, използват се всякакви провокации, за да се злепостави управлението, но ГЕРБ е единствената партия, която се намира в кондиция за провеждане на избори по всяко време.

 

 

< Назад