28.02.2017

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Създаването на единна здравна информационна система е правилният път за здравната ни система

Медия: Радио „Фокус“, "Добро утро, България"

Д-р Даниела Дариткова, водач на листата на ГЕРБ в Смолян в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.


Водещ: Какви са приоритетите на ГЕРБ в сектор „Здравеопазване“ и колко здравословна кампания да очакваме? Наш гост е д-р Даниела Дариткова, водач на листата на ГЕРБ в Смолян, председател на здравната комисия в 43-тото Народно събрание. Д-р Дариткова, ГЕРБ откри официално кампанията си в Смолян, какви са амбициите и целите ви в тази кампания и освен националните приоритети ще бъдат ли поставени и регионални проблеми?

Даниела Дариткова: ПП ГЕРБ за пореден път представя на жителите на Област Смолян своите кандидати за народни представители в рамките на тази предизборна кампания. Ние залагаме на личности, които са местни, познати на региона, доказали се професионалисти и работили за интересите на смолянска област в различни сфери на обществения и политическия живот на този етап. Нашата листа е съобразена с приоритетите в национален мащаб на ПП ГЕРБ и ние сме я обновили с представители на учителството, с представители на спортните деятели, защото основен приоритет за нас в национален мащаб, както и в регионален е наистина образованието, инвестициите в добре подготвено, образовано и здраво младо поколение. Ние даваме реални възможности за развитие на смолянска област, на базата на постигнатото досега, което никак не е малко и смятаме, че по този начин само може да спечелим доверието на хората, а истински здравословна кампания се води само с позитивизъм и добри предложения, с битка на идеи, а не с черен пиар.

Водещ: Казахте, че основен приоритет ще бъде образованието, но все пак какви са посоките ви по отношение на сектор „Здравеопазване“? Отчитате ли грешки и пропуски в направеното в този сектор досега и в каква посока ще надграждате?

Даниела Дариткова: Сектор „Здравеопазване“ досега е бил сериозно предизвикателство за всяко едно правителство. Факт е, че честите смени на министри в този сектор наистина недоведоха до стабилно развитие на реформата. Аз винаги съм твърдяла, че промените в здравеопазването трябва да се правят с решения и предложения, които са дългосрочни. Те не са по силата на едно правителство, на едно управление, трябва наистина да имаме стратегия и план, които са с далечна визия. Такава национална здравна стратегия беше приета в това Народно събрание, но аз призовавам всички политически сили, независимо от техните политически пристрастия наистина да намерят своето обединение и да търсят възможности за консенсус в сектор „Здравеопазване“, защото тук проблемите и реформите касаят живота и здравето на всеки един български гражданин. Затова в нашата програма ние сме заложили на първо място на създаването на единна здравна информационна система на касата. Това е нещо, което не се случи още от годините на въвеждането на здравноосигурителния модел в България. Признаваме, че и в рамките на нашето управление на сектор „Здравеопазване“ се е работило на парче, като са се въвеждали единични елементи на т. нар. електронно здравеопазване. Факт е електронният болничен лист, факт е електронното отчитане на повечето изпълнители на медицинска помощ, но за да стане ясно на гражданите какво ще допринесе за тяхното по-добро обслужване, аз ще поясня, че въвеждането на тази информационна система ще намали времето, което отнема на медицинските специалисти заниманието с различни административни дейности, с писане, с ангажименти да изпълняват определени условия, при попълването на различни документи. Смятаме, че това от една страна ще направи системата по-прозрачна, по-ефективна и ще върне пациента в центъра на системата, защото когато медицинските специалисти, лекари, фармацевти имат повече време за пациента, това задължително гарантира по-добро обслужване и здравеопазване. Ние имаме ясно разработен план, като всеки един от етапите остойностен за около 2 години може да се постигне въвеждането първоначално на електронна рецепта, на електронно управление, те да се свържат със софтуерните продукти на всеки един изпълнител, във всеки един лекарски кабинет, болница или аптека, да направим една обща връзка с отделните институции, които касаят здравеопазването, Министерство на здравеопазването, НЗОК с паралелните институции, които подпомагат тази дейност – НАП, НОИ, НСИ, да свържем наличните регистри на заболяванията и всичко това да доведе до създаването на една такава единна система, която наистина ще постави една добра база за по-нататъшни реформи в здравеопазването, за развитие и наблюдение и контрол, които ще позволят пациентът да се почувства наистина център на здравната система.

Водещ: Казвате, че е необходима дългосрочна стратегия, целенасочени политики, едва въведена обаче пръстовата идентификация ще бъде премахната. Грешка ли беше въвеждането на пръстовия идентификатор и какво би означавало премахването му сега?

Даниела Дариткова: Пръстовата идентификация беше намерението на кабинета на министър Москов, целяща наистина да докаже наличието на пациента в сектора на болничната помощ. През цялото време, когато се обсъждаше идеята, а тя беше реализирана на подзаконова нормативна база, т.е. това беше решение на министерството и на НЗОК, ние от ПГ на ГЕРБ искахме ясен и точен анализ на оценката на въздействието какво ще се случи и какво се очаква от една такава инвестиция. За съжаление, такъв не ни беше представен и както виждаме от реализацията на тази идея ефективността е незначителна, а в същото време затрудненията за пациентите са сериозни. Самият факт, че в системата на здравеопазване, която трябва да генерира доверие и сигурност, се влиза с пръстов отпечатък създава сериозен психологически дискомфорт, както на пациентите, така и на лекарите. Това е отново показателно за това, че се подхожда към единната информационна комуникационна система на касата на парче. Смятам, че това, което сме изградили като стратегия за електронно здравеопазване, изграждане на единната система е по-точният път и чак тогава да търсим варианта как пациентът да се идентифицира в тази система. В нашия план ние винаги сме залагали в нашата програма на ПП ГЕРБ на електронна здравна карта. В същото време от 2017 година ще имаме електронна карта с чип, която може да има същата роля. Важното е да имаме единната система и тогава ключът към системата, път към нея ще дава достъп и на пациента, и на лекарите, които го обслужват към цялата здравна информация, концентрирана в здравното досие. Това е наистина глобалната дългосрочна визия за развитие на електронното здравеопазване. Останалите опити да се въведат отделни елементи на тази етап наистина показваха своето несъвършенство.

Водещ: Ще се съгласите надявам се с мен, че един от най-тежките проблеми на системата от години е спешната помощ. Кой според вас е най-ефективният и най-бърз вариант за оптимизиране наистина на системата за спешна помощ?

Даниела Дариткова: Системата за Спешна помощ е един от елементите на здравната система на България. Винаги смятам, че когато се разглежда реформата в здравеопазването, тя трябва да се разглежда в нейната цялост, но реформите в нейната цялост могат да се реализират през следващите 4 години, на базата на една постигната добра договореност и налични европейски средства, около 163 милиона за реформа във всички звена на спешното обслужване на пациентите в България. Тук трябва да се подходи отново комплексно, да се инвестира не само в апаратура и оборудване и съвременни методи на животоспасяващи дейности, но и да се инвестира и в кадрите, защото това е най-сериозният проблем, не само на системата за спешна помощ, но и на целия сектор „Здравеопазване“, а подготовката на кадрите винаги изисква повече време. Тук тези процеси трябва да вървят наистина паралелно. Аз се надявам проектът, който беше започнал да се реализира в предходното управление, да намери наистина своето успешно развитие и да не се изгуби ценно време, защото така ще гарантираме наистина здравна сигурност наистина на всеки един гражданин, независимо от това в кой регион живее.

Водещ: Преди дни председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ако ГЕРБ управлява отново, инвитро процедурите ще бъдат подкрепени до 100% с държавно финансиране. Колко важна е една такава подкрепа и необходима ли е тя в контекста и на демографските проблеми?

Даниела Дариткова: Категорично демографската криза трябва да бъде овладяна чрез различни средства и подходи. Ние смятаме, че има сериозно очакване в обществото да бъде подкрепена асистираната репродукция, защото знаем какви са фактите – около 15 милиона се отделят годишно от бюджета на Министерството на здравеопазването за така наречените ин витро процедури, с това се подкрепят значителен брой двойки с репродуктивни проблеми. Факт е, че около 4 хиляди регистрирани молби за такова подпомагане на могат да намерят своето финансиране и в момента има такова очакване. Затова ние гарантираме като един от елементите за справяне с демографската криза наистина увеличение на тези средства, защото това е инвестиция в повече българчета за България.

Водещ: В листата на ГЕРБ в Смолян е и досегашният областен управител Недялко Славов, приемате ли аргументите на служебния премиер за смяна на областните управители в страната?

Даниела Дариткова: Аз не чух сериозни аргументи, особено по отношение на господин Недялко Славов. Така или иначе той винаги е бил в листата на ГЕРБ и е лице от ГЕРБ, така че единственият аргумент, който виждам за неговото освобождаване, е фактът, че се прави замяна с подходящите удобни областни управители, съобразно политическата ориентация на сегашното управление на държавата. Надявам се това наистина да не бъде трайна тенденция и в никакъв случай не смятам, че това е предвид качествата на господин Славов, който независимо, че е от ПП ГЕРБ винаги е проявявал безпристрастност и грижа за всички в областта. Смятам, че това е било приоритет и в управлението на ГЕРБ, защото няма община в смолянска област, която да не е била подкрепена финансова през двете години управление на ГЕРБ, а са много пресни нашите спомени от предходното управление на кабинета „Орешарски“, когато наистина съвсем целенасочен на „наши“ общини се предлагаха помощи и капиталови разходи. 14 милиона лева са влезнали за капиталови разходи в подкрепа на различни проекти във всички общини на смолянска област. Много повече са средствата, които са инвестирани в пътна инфраструктура, те са около 140 милиона лева, имаме много сериозни инвестиции – 40 милиона лева в язовир „Пловдивци“, всичко това са проекти, които са започнати по време на управлението на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов, областен управител Недялко Славов. Затова смятаме, че стъпваме на много здрава основа и можем по този начин отново да поискаме доверието на хората, защото всичко започнато можем успешно да завършим и нашият най-голям приоритет е отварянето на ГКПП „Рудозем – Ксанти“, там се очаква една инвестиция от около 40 милиона лева и от двете страни, и от гръцка, и от българска страна, за довършване на пътищата и за съответния пункт смятаме, че това ще отвори една много по-добра перспектива и икономическа, и за туристическия бранш на региона.

Водещ: В края на нашия разговор, д-р Дариткова, разговор, който беше основно в посока на здравеопазване, колко здравословна кампания да очакваме и как може да бъде такава?

Даниела Дариткова: Аз разчитам на здравия разум на всички участници в политическата битка и тя да се възприема наистина като двубой на идеи, защото всичко останало от една страна би отвратило хората от политиката. Доверието на хората се изгражда с позитивно говорене, с ясни послания и с реални решения, а черният пиар, сложните спорове в никакъв случай недопринасят за доверието и за доброто обществено здраве. Доброто емоционално и психическо здраве е гаранция и за добро физическо здраве. Така че аз наистина разчитам кампанията да бъде здравословна, защото е нужно наистина да имаме една спокойна, мотивирана нация, която има добрите примери на своите политици.

< Назад