24.01.2019

Д-р Даниела Дариткова даде старт на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка

Изключително съм щастлива, че за 12-та поредна година българският парламент е домакин и патрон на откриването на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка. Тази инициатива е един от добрите примери за приемственост и последователност в политиката на редица правителства, която резултира в приемането и изпълнението на Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, финансирана с публични средства. Това заяви днес председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариткова.  На събитието присъства още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители от всички парламентарни групи.

По думите на д-р Дариткова въпреки немалкия успех, усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации трябва да продължат да бъдат насочени към популяризиране на методите за превенция и профилактика на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване с цел намаляване заболеваемостта от рак на маточната шийка в България. Това заболяване е на четвърто място сред най - честите злокачествени заболявания при жените в България и в света.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, България принадлежи към групата от 91 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу онкологичното заболяване, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст.

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка ще бъде отбелязана в България с тематични щандове, разположени в сградата на Народното събрание, на които ще бъде предоставяна информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

 

< Назад