07.02.2020

Д-р Даниела Дариткова: Болницата в Севлиево трябва да бъде давана за пример

Под патронажа на председателя на Комисията по здравеопазването в Народното събрание д-р Даниела Дариткова, която е и председател на ПГ на ГЕРБ, се проведе кръгла маса на тема „Общинското здравеопазване – минало, настояще и бъдеще“ в Севлиево. Поводът е 140-годишнината на най-старото лечебно заведение в града МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“.

Кръглата маса откри кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, а участие взеха д-р Даниела Дариткова, директорът на болницата д-р Пламен Цеков, Борислав Борисов от парламентарната комисия по здравеопазване, народните представители Иглика Иванова - Събева и Николай Сираков, зам.-кметовете на Община Севлиево, директори на лечебни заведения и здравни институции, представители на бизнеса, общественици и експерти.

Д-р Дариткова благодари на ръководството на Общината и на болницата за поканата. „Нивото на болничната грижа тук заслужава адмирации, защото осъзнавам колко трудно се справят общинските болници на фона на една конкурента среда, каквато е тази на болничното здравеопазване“, заяви д-р Дариткова. Тя беше категорична, че за да функционира успешно една общинска болница от изключителна важност е помощта на местната власт. „Виждам, че тук се случва именно това и мога да дам тази болница за пример, а добрите примери трябва да бъдат популяризирани, за да имат стимул другите да се стремят към добър модел на управление“, каза още тя.

„Смело мога да заявя, че въпреки трудните икономически и политически условия през годините, общинската болница в Севлиево е конкурента на пазара и предлага адекватни услуги“, обърна се към присъстващите в залата д-р Иван Иванов. Той припомни, че с решение на Общинския съвет за отпускане на заем, през 2013 година болницата в града е спасена от фалит, а условията на труд на медицинския персонал – значително подобрени. „Продължаваме с тези дейност и ежегодно Общината отделя от бюджета си по около 160 хил. лв. и нашата болница е единствената в България, в която пациентите не доплащат нищо“, каза още кметът и допълни, че лечебното заведение изпълнява социална функция като показва как местната власт, заедно с работещите в болницата и бизнеса, правят възможно функционирането й на пълни обороти.

Своята 140-годишнина болницата посреща с ремонтирани и изцяло обновени отделения (хирургично, терапевтично и детско), болнична аптека и част от операционните зали. Извършени са частични ремонти в инфекциозно и акушеро-гинекологично отделения, а през 2016 г. е разкрита и хемодиализа. „Това нямаше да е възможно без съдействието на Общината, бизнеса и гражданите на Севлиево“, подчерта д-р Цеков.

Активно участие в дискусията взеха много от присъстващите лекари, които заедно с д-р Дариткова и д-р Цеков коментираха медицинските стандарти, финансирането, нормативната уредба, проблемът с кадрите в болниците, медицинските грешки и други належащи проблеми в сектора.

В заключение д-р Цеков обобщи, че бъдещето на общинското здравеопазване е в ръцете на общините, а сътрудничеството между управата на болницата и местната власт е от изключителна важност. „Апелирам за създаването на генерална стратегия към общинските администрации с 10-годишна визия за обезпечаване на лечебните заведения с подготвени кадри“, завърши дискусията той.

 

< Назад