24.01.2018

Д-р Даниела Дариткова: България може да се похвали със своята програма за превенция на рака на маточната шийка

България може да се похвали със своята програма за превенция на рака на маточната шийка. Това заяви днес в Народното събрание депутатът от ГЕРБ-Смолян и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. От 22 до 28 януари 2018 г. за единадесети път у нас се отбелязва Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка. В България инициативата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване. На събитието присъстваха още Цвета Караянчева - председател на Народното събрание, представители на Министерството на здравеопазването, на НЗОК, на Световната здравна организация, съсловни и пациентски организации и водещи медицински специалисти.

Д-р Даниела Дариткова отбеляза, че инициативата за 11-та поредна година обединява усилията в битката с това заболяване.  По думите й страната разполага с механизмите да се справи с рака на маточната шийка. „България може да се похвали със своята програма за превенция, но е важно да напомним на всички, че трябва да се преглеждат, да слушат специалистите и да се имунизират момичетата в подходяща възраст“, допълни д-р Дариткова.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева поздрави Комисията по здравеопазване, под чийто патронаж се провежда събитието. „Аз като майка и като дъщеря призовавам всички да участват в тази кампания“, заяви тя. Цвета Караянчева отбеляза, че няма нищо по-добро от профилактиката и превенцията в борбата с рака на маточната шийка и апелира към младите жени да се имунизират. „Младият живот е най-ценен“, допълни Цвета  Караянчева.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за, финансирани с публични средства. Това е поредното признание за сериозната политическа воля на няколко български правителства в посока дългосрочна превенция срещу единственото ваксинопредотвратимо онкологично заболяване. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg.

 

До 26 януари 2018 г. в Народното събрание ще бъде разположен щанд с информация за методите за превенция на единственото предотвратимо до момента онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

 

< Назад