30.11.2017

Цветомир Михов: Големите инфраструктурни проекти в област Габрово ще бъдат завършени

Държавният бюджет за следващата година е доста по-голям в сравнение с предишни, но големи са и нуждите –  в отбрана, в инфраструктура, в заплати, в пенсии. Това, което мога да уверя хората от областта е, че големите инфраструктурни проекти на територията на област Габрово ще бъдат завършени. Това коментира областният координатор на ГЕРБ-Габрово Цветомир Михов. По думите му средства се предвиждат и поетапно се отпускат и за обходния път на Габрово, и за водоснабдяването на Севлиево, и за водоснабдяването на 13-те габровски села в посока Севлиево. Той уточни, че първият етап на този проект дори вече се изпълнява, а до седмици ще приключи и реконструкцията на надстройката на стената на питейния язовир „Христо Смирненски“. Като бивш народен представител през последните 8 години той сподели, че е практика бюджетът да се приема до ранни зори, защото е обемен документ с много параграфи. „Друг е въпросът, че опозицията системно иска да саботира работата. Бил съм свидетел как се вкарват нереалистични предложения, които самата опозиция знае, че няма как да бъдат приети, но го прави с цел популизъм, а не с конструктивни намерения“, коментира Михов.

Той беше категоричен, че управлението на правителствата на ГЕРБ е в правилна посока, напред, и икономическите показатели го доказват – ръстът на икономиката, ръстът на БВП. „Брутният вътрешен продукт за първи път в историята на България ще бъде 106 милиарда лева. Необходимо е, разбира се, по-голямо темпо, защото ние имаме първоначално изоставане и този ръст не се усеща в голяма степен от всички хората“, подчерта Цветомир Михов.

Той беше категоричен, че се спекулира с темата с намаляването на чуждестранните инвестиции. „За това има обяснение. Съществуващите чуждестранни инвестиции, които стъпиха в България преди години, сега реинвестират, създават нови производства, нови заводи, но по смисъла на закона това вече не се води чуждестранна инвестиция, затова не се отчита“, обясни Михов. Той даде пример с два чуждестранни завода в областта, които разкриват нови производства за милиони, но това вече не се отчита като чуждестранна инвестиция. „Инвестиции има, но за съжаление на територията на габровска област има дефицит на работна ръка. Причините са комплексни – и вакуум в образованието и ниското заплащане, което бизнесът поддържаше. Докато институции и бизнес не предприемат съвместни мерки, няма да се реши въпросът. Отговорността е обща – от образователната система да излизат подготвени кадри, а бизнесът да умее да ги задържа“, коментира още Цветомир Михов.

Той коментира и заявките за вот на недоверие към правителството. По думите му поведението на опозицията е крайно недопустимо точно когато България е на прага на най-големия шанс в историята си. „Когато всички погледи са вперени в нас, лидерите на европейски институции да заварят един празен парламент. В чий интерес ще бъде това, дори в интерес на опозицията не може да бъде. Председателството е национална кауза, партийните интереси трябва да се загърбят в името на тази кауза, както правят политиците в Европа, дори да имат конфликти“, категоричен беше Михов. По думите му би било опасен прецедент във време на Председателство, да се провеждат  избори.

Цветомир Михов коментира и предложението за ревизия на приватизационните сделки „Винаги сме били на мнение, че трябва да гледаме в бъдещето и да работим за него. Но в крайна сметка се оказа, че хора от миналото, преки участници в приватизационните сделки, сега се опитват да изглеждат като стожери на справедливост. Всеки ден минаваме покрай разрухите от тези сделки. Важно е кои са хората, които са допуснали това да се случи. Това е целта на предложените промени, които инициирахме от ГЕРБ“, коментира Михов.

Той припомни, че през 2007 година последното, което е направила Тройната коалиция, е да приеме поправка, с която да се оневинят всички по веригата, участвали в процесите на прехода. По думите му това е било голяма пречка за правораздавателните органи.

< Назад