09.03.2019

Цветанов пред ЖГЕРБ във В. Търново: Нашите видими резултати са увеличените доходи, а на БСП участието в приватизацията и съсипаният банков сектор

Как може да претендираш, че си опозиция, като в същото време не искаш да представляваш избирателите си в Народното събрание. Именно парламентът е единствената легитимна българска институция, където опозицията може да контролира изпълнителната власт и да кара министрите да им се отчитат. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ, която се провежда във Велико Търново. Организатори на форума са съвместно Жени ГЕРБ, Фондация „Конрад Аденауер“ и Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“. В рамките на събитието Цветанов изнесе лекция на тема „Европа през призмата на предстоящите избори“.

„Не знам как електоратът на БСП посреща сега народните им представители по места. По време на предизборните кампании за парламентарни избори ние не се ли борим да вкараме максимално голям брой депутати в парламента и тогава всяко едно място е важно. А какво виждаме днес – БСП с лека ръка напуснаха Народното събрание и техните избиратели нямат своето представителство“, сподели Цветан Цветанов и допълни, че в БСП Корнелия Нинова управлява еднолично и в структурите на партията има голям страх.

Председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта, че видимите резултати от работата на ГЕРБ са увеличените доходи, които тази година бяха увеличени с 10%, като очакванията са догодина отново да има нов 10% ръст. „Икономиката бележи ръст, редица инфраструктурни проекти се реализират, а безработицата и сивият сектор достигат рекордно ниски нива. Какви са видимите резултати от работата на БСП – участие в приватизацията и съсипан банков сектор“, обясни той. Цветанов попита как може един политик да претендира, че е безпристрастен разследващ журналист. По думите му Елена Йончева обича да говори за корупцията, но нищо не казва за мерките срещу прането на пари. „Не бива да забравяме, че именно БСП, които са превърнали в мантра твърдението, че властта е корумпирана – имат народен представител, който има официално повдигнато обвинение от българската прокуратура за най-тежкото политическо престъпление – купуване на гласове“, отбеляза той.

По думите на Цветанов е много жалко, че към тона на БСП се е присъединил техният президент и неформален лидер Румен Радев. „Нинова си позволи вчера да каже, че всички избори досега са били фалшифицирани. Нима в такъв случай Румен Радев е избран за президент нелегитимно? Нима парламентарните избори през 2017 г., проведени от доминираната от БСП ЦИК и служебното правителство на БСП, също са били компрометирани?“, попита зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов обясни, че БСП правят брилянтни манипулации. Той каза, че през 2013 г. за първи път в историята денят за размисъл е бил опорочен и то от жената, която днес брани толкова яростно честността на изборите и справедливия изборен процес – омбудсманът Мая Манолова. „Лъжа е, че с промените в Изборния кодекс се ограничава съдебният контрол върху изборния процес и тази лъжа бе опровергана от самия председател на ВАС Георги Чолаков. Отделно в чл. 120 на Конституцията ясно е разписано, че всички административни актове на ЦИК са обжалваеми“, категоричен бе председателят на ПГ на ГЕРБ. По темата с новия състав на ЦИК, Цветанов поясни, че ГЕРБ се е съгласила да се стартира процедурата за избор на нов състав, за да се пресекат манипулациите, че се готви служебна победа на вота. „Ние в този случай заложихме на приемствеността. А какво направиха БСП – от досегашните шестима членове в ЦИК те предложиха само на един да запази позицията си“, коментира той и сподели, че от хора от БСП знае, че Корнелия Нинова е разчистила хората на Мая Манолова и Михаил Миков, защото не може да си позволи те да представляват едноличното й управление в ЦИК.

Зам.-председателят на ГЕРБ изтъкна, че с прехвърлянето на един милион архивни единици от архива на бившата Държавна сигурност на комисията по досиетата, което се случи в началото на първия мандат на ГЕРБ – е било изпълнено едно от най-големите желания на българското общество и вече се знае кой кой е в българската политика. „Доскоро нямаше политика в сферата на образованието, която да е насочена към разкриването на истините за комунизма. Цяло едно поколение израсна без да знае какво правеха комунистите, как се отнасяха към хората с различно мнение и кои днес са техните наследници. Ние обаче сложихме край на това и дадохме на българските деца най-ценното нещо – истината“, подчерта той и благодари на просветния министър Красимир Вълчев, че изучаването на комунизма вече е заложено в учебниците.

Цветанов отбеляза, че когато ГЕРБ управлява – гласът на България се чува в Европа. „Важно е да бъдем активни на изборите. В момента на европейско ниво се води битка срещу националпопулизма и дебат дали да се запазят традиционните европейски ценности. В тази битка всеки глас е важен“, каза той и като пример за работата на евродепутатите от ГЕРБ в интерес на българските граждани даде Андрей Новаков, който успя да договори рекорден европейски бюджет за България – 18 млрд. лв. По думите на Цветан Цветанов платформата на ГЕРБ за европейските избори ще съдържа основните приоритети на европейското семейство на партията – ЕНП. „Какво можем да кажем за БСП – в тяхната платформа се акцентира върху различията й с ПЕС. Неслучайно те нямат подкрепата на сестринските си партии сред европейските социалисти“, отбеляза той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ благодари на Жени ГЕРБ за тяхната инициативност и подчерта, че техните кампании успяват да достигнат до всеки един гражданин. „ПП ГЕРБ е доказала, че дава път на жените в политиката. Вижте само председателят на българския парламент и българският еврокомисар Цвета Караянчева и Мария Габриел“, даде за пример Цветан Цветанов.

< Назад