27.06.2017

Цветан Цветанов: Винаги сме се стремили да бъдем максимално прозрачни, спазваме поетите ангажименти

30 млн. лева са осигурени, за да бъдат обезщетени полицаите, които от 2012 г. досега не са получили полагащите им се униформи. Това съобщи пред медии във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по повод внесените от най-голямата парламентарна група промени в Закона за МВР. Промяната цели да се реши този натрупан през годините проблем, заради който на униформените се е налагало да купуват с лични средства облеклата си. В утрешния дневния ред на Народното събрание е включен доклад на проекта за изменение, съобщи Цветанов. По думите му в петък той спокойно може да се гледа като първа точка от дневния ред в пленарна зала. „Вярвам, че политическата воля на правителството и с широка парламентарна подкрепа, в петък ще имаме законово решение на казуса" коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

Народните представители от най-голямата партия са изготвили мотиви и вече са внесли и искане за създаване на временна анкетна комисия, която да изясни всички обстоятелства около решението за закупуване на изтребители, съобщи още Цветан Цветанов. „Искаме да съберем всички факти и обстоятелства, довели до взимането на това политическо решение от страна на служебното правителство. Нужно е да стане ясно дали има прикриване на факти относно кореспонденцията, водена с всички страни при сключването на този договор", коментира Цветанов. „Винаги сме се стремили да бъдем максимално прозрачни и шумът, който вдигнаха от БСП и президентството ни дават възможност за точно такъв подход", каза Цветанов. Той напомни, че страната е парламентарна република и всички трябва да подхождат с уважение към парламента, а когато работи комисия – да съдействат.

„Радвам се, че спазихме ангажимента, поет по време на предишна моя приемна във В. Търново и заедно с министър Николай Нанков договорихме регионална среща, на която да присъстват кметове и народни представители от региона и от съседни области, и на която да дискутираме най-важния инфраструктурен проект – магистрала „Хемус“, заяви Цветан Цветанов по повод форум, насрочен за четвъртък в старата столица. Той потвърди, че пътната артерия, която от десетилетия е мечта на българските граждани, остава приоритет на правителството. Цветанов благодари на председателя на НСОРБ и великотърновски кмет Даниел Панов за отличния диалог, който са имали с министър Лиляна Павлова в предходния мандат, довел до приближаване на трасето на „Хемус“ до Търново. Съединяването на магистралата и строителството на високоскоростния път от Русе до болярския град превръщат района във важен инфраструктурен център.

Кметът Даниел Панов и екипът му вече са изготвили проект за строителството на нов мост над р. Янтра, на пътя между Велико Търново и с. Шемшево, коментира Цветанов по повод друг поет ангажимент. Новото съоръжение ще бъде на мястото на стария мост, чийто свод рухна в края на февруари след обилните снеговалежи. Това наложи затварянето на прекия път между Западната индустриална зона в старата столица и селата Шемшево, Леденик, Буковец и Пушево. По този повод Цветан Цветанов обяви, че вече е сформиран съставът на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и се очаква първото й заседание да се проведе в рамките на 10 дни. Народният представител пое ангажимент проектът за моста да бъде разгледан още тогава, както и инвестиционното проектиране за ремонт на пътя към Преображенския манастир.

До края на седмицата ще стартират и обещаните спешни ремонтни дейности на важния за великотърновска област път между Горна Оряховица, с. Първомайци и с. Поликраище. Обещанието бе дадено от министър Николай Нанков след конферентен разговор с кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица Даниел Панов и Добромир Добрев. Изготвен е и проект за цялостна рехабилитация на трасето, който е подаден по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

< Назад