31.10.2016

Цветан Цветанов: Станишев, лидерът на ПЕС, да се извини за Резолюцията за интеграция на бежанците

Медия: „Канал 3“ и „Радио К2“

Цветан Цветанов, заместник-председател на ГЕРБ и на ИК на ГЕРБ , председател на ПГ и на предизборния щаб на ГЕРБ в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Ще бъде ли Цецка Цачева първият български президент жена?

Разговорът между Илиана Беновска и Цветан Цветанов се провежда през телемост, тъй като зам.-председателят на ГЕРБ в момента е в Асеновград. Първият въпрос на Беновска бе – какво ще се случи в изборния ден и дали Цецка Цачева ще бъде избрана за президент. Цветанов отбеляза, че президентската двойка ще посети над 200 населени места, предизборната кампания върви интензивно, а провежданите срещи той определи като много позитивни. Сподели, че е убеден в избора на Цачева за първия президент жена на България. Беновска попита кое е най-удовлетворяващото нещо в тази предизборна кампания. Цветанов коментира, че това, което се харесва на народа е единението, а именно Цачева би била добър обединител на нацията, защото и в кампанията, и като цяло в политиката никога не е разделяла хората, в името на правилните решения.

Има ли ГЕРБ опонент в лицето на БСП?; Кабинетът ,,Орешарски”, ,,Патентът” на БСП

Беновска цитира изказване на Бойко Борисов от участието му в ,,120 минути”, което гласи - ,, На първи тур ще се преборим партиите. За съжаление срещу мен няма реален опонент от страна на левицата. С БСП няма как да се премерим.” и помоли Цветанов за коментар. Той отговори, че това е оценката на българските избиратели, защото в последните 10 година ПП ГЕРБ е печелила всеки един национален избор. Цветанов допълни, че това е така, защото държат на качествата на своите кандидати. Той е убеден, че казаното от премиера е съответстващо на обществените нагласи. Зам.-председателят на ГЕРБ припомни случилото се по време на кабинета ,,Орешарски” през 2013-2014г. – спирането на Еврофондовете и отделянето на България от европейския път, докато сега гласът на страната ни се чува в ЕС. Цветанов смята, че всички от ГЕРБ допринасят за този просперитет, защото са водят реална политика. Той даде за пример програмата за енергийна ефективност, липсата на дефицит в държавата и плащането на ,,версиите” на всички управлявали досега – около 7 милиарда лева. Цветанов определи държавата като стабилна и предизвикваща сериозен инвеститорски интерес и смята, че с подкрепата на всички граждани, които искат тази политика да продължи, Цецка Цачева ще стане президент. Това ще доведе до единение, на което гражданите ще разчитат, а не на ,,разделението и политическата хаотичност, в която може да изпадне страната от това, което целят левицата и БСП” . Цветанов е съгласен с изказването на Борисов, защото БСП не могат да предложат решения на проблемите в страната. Той припомни случката в Костинброд, която определи като техен ,,патент”.

Борисов и Нинова за приватизациите; Тройната коалция и Станишев; ,,Експертът” Орешарски

Беновска коментира заявление на Борисов, по повод изявление на Корнелия Нинова, че той ще поиска преразглеждане на всички приватизационни сделки от 1989г., в това число и България. Нинова е коментирала този въпрос в предаването преди малко и е казала, че Борисов е виновен за приватизацията на ,,Булгартабак”. Водещата помоли Цветанов за коментар. Той започна с това, че много е говорено по въпроса от хора, имащи пряко наблюдение над случващото се. Обясни, че приватизацията е осъществена от икономическия екип на Трайчо Трайков и от международна компания, която е консултирала тогавашното министерство на икономиката, респективно и правителството. Цветанов определи тезата на Нинова като несъстоятелна, но е добра, когато нямаш какво да кажеш и съответно нямаш аргументи, с цел откланяне на вниманието от въпросите, които изискват отговор - ,,Това се случи при управлението на Тройната коалиция, с мин.-председател Сергей Станишев – спрени Еврофондове, тежка финансово-икономическа криза, абсолютно никакво уважение и респект към страната ни в европейските институции.” Цветанов пожела да припомни на Нинова и БСП- лява България за 2 пъти отказаното от Европейската комисия споразумение, по времето на ,,големия експерт г-н Орешарски”, което е трябвало да започне от 1 януари 2014г., но е подписано от служебния кабинет, назначен от Плевнелиев през септември 2014г. Цветанов призова за стабилна местна власт и стабилно правителство, като определи изборите за гарант на това дали трябва да се продължи със сегашната политика, или да се върнем в периода на Орешарски.

Резолюцията за насърчаване интеграцията на мигрантите и отговорността на БСП

Във връзка с гласуваната Резолюция на европарламента, насърчаваща интеграцията на мигрантите, извършена с гласовете на БСП и ДПС, Беновска попита как тази линия на противопоставимост между ГЕРБ и БСП ще приключи и каква санкция може да се наложи на евродепутатите от БСП за това, че са гласували против интересите на България. Цветанов отговори, че това показва двойственото лице на БСП, защото едно говорят в Брюксел, а друго в България, смятайки, че българските граждани няма да разберат за говореното там. Зам.-председателят на ГЕРБ коментира, че всеки може да си направи изводите за това как се води президентската кампания, на база казаното от идеите и разговорите, които е провел кандидатът на БСП, издигнат от инициативен комитет. Според него няма как да се търси отговорност на евродепутатите, защото Станишев е лидер на ПЕС и преди всичко трябва да направи голямо извинение за всичките лъжливи твърдения и играта със страховете на хората. Цветанов бе категоричен, че България трябва да остане стабилна, защото във всички съседни държави и близкия изток конфликтите продължават, а страната ни трябва да остане силна след предизвикателствата.

Защо да гласуваме за президентската двойка на ГЕРБ

За финал на разговора в седмичното-обзорно предаване на 30-ти октомври 2016г. ,,Беновска пита” по ,,Канал 3” и ,,Радио К2” Беновска помоли Цветанов да каже защо българите трябва да гласуват за президентската двойка на ГЕРБ. Зам.-председателят на ГЕРБ отговори, че Цачева е 2-ри мандат председател на парламента и успява да постига конструктивен диалог с всичките парламентарно представени партии и винаги се вслушва в чуждото мнение, което е и нейната сила. За вицеадмирал Манушев каза, че е служил 40 години в българската армия, бил е командващ на военноморските сили и заместник-началник на армията и надали има някой, който познава по-добре материята за сигурността. Цветанов заяви, че двойка от доказан юрист и парламентарист, заедно с военен представител е равнозначно на обединители на нацията и призова българските граждани да гласуват с високо вдигната глава с бюлетина №17, защото ще можем да се гордеем с това, което Цачева прави в интерес на България.

 

< Назад