10.06.2014

Цветан Цветанов: Има пряка заплаха за националната сигурност с действията на сегашното правителство

Имаме пряка заплаха за националната сигурност с действията на сегашното правителство, защото последствията от този хаотичен ход, който демонстрират днес – в едната или в другата посока ще бъдем потърпевши. Или ще трябва да има наказателна процедура, в която България ще носи отговорност, или ще има арбитраж, където също ще има финансови измерения за последствията за българската държава и данъкоплатци. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му, когато българско правителство не се съобразява с позицията на Европейската комисия, на европейските държави, определено има заплаха за националната сигурност.

„Превръщаме страната си в страна, която бива цитирана навсякъде по света за това, че се отдалечаваме от евроатлантическата ценност, за държава, която е декларирала и се е старала да отстоява през последните години от момента, в който сме приети като член на НАТО и като членка на ЕС”, заяви Цветанов. Той подчерта, че Орешарски осъзнал важността за това, че България трябва да се придържа към евроатлантическите си цели 4 дни след позицията на Лютви Местан за предсрочното прекратяване на сегашното правителство и затова, че партията му ще се съобрази с препоръките на Брюксел за спирането на „Южен поток”.

„Ще искаме изслушване на премиера, на министъра на икономиката, защото искаме да разберем какво ще ни представят те. Орешарски казва едно, Стойнев казва друго. На база на дадената информация ще направим всичко възможно да бъде изслушан и вицепремиерът Цветлин Йовчев, и председателят на ДАНС Писанчев. Ще настояваме след изслушването на Пламен Орешарски и на г-н Стойнев, евентуално изслушване на Писанчев и на Йовчев”, посочи Цветанов.

Цветан Цветанов призова да не се приемат законопроекти, които касаят секторни политики, които имат дългосрочни виждания за отделните сектори. „Този парламент не трябва да приема законодателство, което ще носи последствия за следващо правителство. Надявам се на днешния пленум да дадат точната дата за предсрочни избори. Според нас, не трябва да е по-късно от 29 септември”, категоричен беше Цветанов.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов призовава ръководството на МВР да подаде оставка колкото може по-скоро, за да спре тази реформа, която не се желае от служителите на МВР. „Призоваваме управляващото мнозинство да приеме наложеното вето, да не се стига до влизането в сила на този закон. Повече от няколко месеца законопроектът за МВР стоя на трупчета. На пух и прах беше разбита тезата, че това е най-социалният закон. Пенсионирани бяха десетки, а може би и стотици служители, дори ненавършили 50 години”, заяви Ципов. „Бе променена структурата на закона, за да бъдат осъществени неща, които предупреждавахме, че не трябва да се случват по никакъв начин. В закона няма структурни звена. Какво ще се случи с дирекция „Български документи за самоличност”, с дирекцията „112”? Не получихме отговор. Бе унищожено конкурсното начало”, добави той.

Според заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев най-нормално е г-жа Руменова да подаде оставка като председател на Сметната палата. Според него такива важни законопроекти като този за Сметната палата не би трябвало да бъдат приемани в рамките на този парламент. „С голяма изненада научаваме, че утре в дневния ред най-вероятно ще има избор на членове на Сметната палата. Това е поредният абсурд, който ще се състои в българския парламент. Абсурд е да бъде избиран състав на Сметната палата очевидно по квотата 4-4-2 – ДПС-БСП-Атака. Нямаме нищо против предложенията за членове, които са изпратени – ние не ги и познаваме”, посочи Главчев. Той подчерта, че ГЕРБ никога не са участвали в назначенията в Сметната палата. „Смятаме, че това е независим орган. В Сметната палата има експеримент „Цонев-Гечев” – това са вносителите. Не трябва законът да се развие в този му вид. Надяваме се, че г-жа Руменова има повече достойнство от Орешарски и ще си подаде оставката”, подчерта Димитър Главчев.


< Назад