22.05.2017

Цветан Цветанов: ГЕРБ запазва поетите ангажименти

Ефективното противодействие на конвенционалната престъпност и борбата срещу телефонните измами са сред акцентите в работата ни, заяви пред медиите във В. Търново председателят на парламентарната Комисия по вътрешен ред и сигурност и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му предстоят работни срещи с представители на всички институции, които имат отношение по темата.

Стана ясно, че държавата и частните охранителни фирми ще обединят усилията си срещу престъпността, която най-пряко тормози хората. „Частните охранители представиха тяхна визия за закон, която е приемлива. Целта е да можем да се възползваме и от този инструмент. Разбира се, всичко ще се извършва при ясно разпределение и правила, така че да си бъдем взаимно полезни при намаляването на битовата престъпност“, коментира Цветанов.

Към настоящия момент няма миграционен натиск по границата ни, каза той и изрази надежда за по-бързо приключване на конфликта в Близкия изток. По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията, въпреки че влизането ни в шенгенското пространство се е превърнало в политически въпрос, то е изцяло обвързано с готовността на страната ни да бъде приета: „Убеден съм, че имаме капацитет и много европейски лидери лично се увериха, че охраняваме надеждно границата“. Но най-важната тема пред страната ни в момента е предстоящото европейско председателство да се осъществи по най добрия начин, категоричен е Цветанов.

Като значима обществена тема той открои избирането на нов Висш съдебен съвет, поради изтичането на мандата на настоящия. Във ВСС квота има както Народното събрание, така и съдебната система, а най-важното е да има смислени и задълбочени дебати, и прозрачни процедури, коментира Цветан Цветанов.

Пред великотърновските медии той потвърди, че ГЕРБ запазва поетите ангажименти и приоритетите за региона. „Политическите кабинети и ресорни министри вече работят усилено“, обясни Цветанов. Това са основно съединяването на магистрала „Хемус” и строителството на високоскоростния път Русе – Велико Търново, част от Девети паневропейски коридор „Хелзинки – Истанбул”. За аутобана между София и Варна вече са обявени процедури за строителство на два лота, за които е осигурено финансиране. Потвърдено бе и постигнатото в предишния мандат препроектиране на магистралата в участъка край Велико Търново – тя ще преминава на 15 километра, а не на близо 40 км., както предвиждаше предишният вариант. Реалната работа по изграждането на високоскоростния път Русе – В. Търново може да стартира още догодина, стана ясно още от думите на Цветанов.

< Назад