31.07.2016

Цветан Цветанов: ГЕРБ ще спечели президентските избори

Медия: в. "БАНКЕРЪ"

Президентът трябва да бъде смел, обединител, принципен човек, но на първо място трябва да бъде искрен към избирателите и към всички политически сили.

Плевнелиев имаше един изключително тежък мандат в сравнение с всички държавни глави, които са избирани през последните 26 години.

 

 

Г-н Цветанов, неотдавна премиерът Борисов каза, че във връзка с международната обстановка ще преосмисли концепцията си за кандидат-президента на ГЕРБ. Ще търси човек, който обединява хората, нацията, а не който ги разединява. Вие как разбирате понятието президент обединител?

- Това означава, че подхождаме изключително отговорно и много сериозно към предстоящите президентски избори. Страната ни действително се нуждае от президент, който да бъде не само обединител на нацията. Но също така да е доказал с действията си досега, че може да покрие изцяло профила на една център-дясно политическа формация, член на ЕНП, каквато е ГЕРБ. За да се запазят ценностите и де се придържаме към евроатлантическите цели, каквито си поставя всяко едно българско правителство след приемането ни в ЕС и НАТО. Аз съм убеден, че септември месец, когато ще бъде обявена кандидатурата на ГЕРБ, ще се дадат отговори на всички въпроси, които се задават към настоящия момент.

Антипод на Росен Плевнелиев ли ще търсите, тъй като той често е обвиняван, че разединява нацията, че взема страна, включително и във външната политика?

- Президентът Плевнелиев имаше един изключително тежък мандат в сравнение с всички държавни глави, които са избирани през последните 26 години. Той беше натоварен с изключително големи обществени очаквания за намаляване на противопоставянето, което имаше между политическите партии в българския парламент поради тежката политическа криза, в която изпадна страната ни през 2013-2014 година. Той направи два служебни кабинета. Имаше допълнителни отговорности, за да могат да се проведат демократични избори, да може да се запази стабилността и днес да имаме една устойчивост в поведението както на парламентарните групи, представени в сегашния парламент, така и със стабилното правителство и устрема за управление на премиера Борисов през втория му мандат. От тази гледна точка не бих искал да давам оценки в негативен план. Кандидат-президентът, който ще издигне ГЕРБ, ще бъде достатъчно отговорен, принципен и ще се придържа към евроатлантическите цели, които си е поставила страната ни след приемането в ЕС и НАТО.

Вие казахте, че не искате да давате оценка, но БСП ви обвинява, че по този начин ГЕРБ бяга от отговорност за Плевнелиев, който беше излъчен от вашата партия и избран с нейна помощ.

- Какво очаквате от мен? Да говорим негативно за президент или за президентски мандат на хора, които са имали възможността да оглавяват президентската институция? Не очаквайте от мен да чуете негативни оценки както за покойния Желю Желев, така и за Петър Стоянов, Георги Първанов, също и за Плевнелиев. Те са избрани на проведени демократични избори.  И за периода, в който са заемали тази позиция, те все пак са имали обществената подкрепа, за да спечелят тези избори. Затова смятам, че няма да е коректно, а и това ще бъде в ущърб на институционалността. Един политик трябва да повишава доверието към институцията. Разбира се, когато дойдат избори, всеки един от избирателите е в правото си да направи своя избор. Мога да кажа, че в чисто организационен план ние сме готови на 90% за кандидатпрезидентската кампания.

Бойко Борисов себе си ли вижда в ролята на президента обединител? Защото много хора, включително и политически анализатори, виждат именно него в така зададения образ?

- Премиерът е доказал своята отговорност, когато е заемал всяка една позиция през последните 15 години. И като главен секретар на МВР, и като кмет на София, и като министър-председател в първия, а сега и във втория мандат. Той успя да състави едно коалиционно правителство, да имаме днешната стабилност и необходимия диалог, въпреки различията с нашите политически опоненти. Аз смятам, че премиерът притежава абсолютно всички качества. Съвсем закономерно е всяка една партия да разглежда и своя лидер за евентуална номинация за важни позиции, които предстои да бъдат заемани, и то когато се провеждат и съответните избори.

Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева вмества ли се в тази роля на обединител и може ли тя да бъде евентуален кандидат на ГЕРБ?

- Вие виждате, че когато има кризисна ситуация в пленарната зала, влизането на г-жа Цачева като председател на 41-вия и 43-ия парламент успокоява обстановката. Или при извънредните председателски съвети, които се налага да бъдат провеждани на моменти, тя е основният мотор за намаляване на напрежението и постигане на консенсус. Дори при гласуването на промените в Закона за съдебната власт, когато се завърза сериозен дебат, в почивката се даде възможност г-жа Цачева и аз и Данаил Кирилов, като шеф на правната комисия, и министър Захариева да поговорим, да сложим нещата на масата, и да видим откъде и защо се стигна до тези противоречия в пленарната зала. Видяхте, че след тези допълнителни консултации успяхме да постигнем консенсус. И текстовете се приеха със 160-180 гласа.

Вие давате пример с парламента. Но дали тя би подействала така консенсусно и на българското общество, да обедини повече хора да гласуват за нея?

- Ако целта на интервюто е да дадем по един портрет на всеки от нашите потенциални кандидати, които биха могли да бъдат разглеждани, няма да ни стигне времето. ГЕРБ има изключително качествени хора, които успяха да се докажат в последните десет години, участвайки в този политически проект, в реализиране на всички секторни политики и това, което правим като партия. Много са хората, които могат да бъдат разглеждани като потенциални кандидати и които покриват профила, за който говорихме преди малко.

Казахте, че сте готови на 90% за предизборната кампания. Обаче само за президентския вот ли се готвите, или и за последващи предсрочни парламентарни избори?

- Основният акцент е подготовката и провеждането на президентските избори. Тази подготовка започна от ноември месец 2015 г., когато приключиха изборите за местна власт. Това са традиция и практика в Националния предизборен щаб, а и за мен като организиращ и участващ активно в подготовката на изборния процес. Ние в Националния предизборен щаб не мислим за предсрочни парламентарни избори, защото сме убедени, че президентските избори ще бъдат спечелени от ГЕРБ. Убеден съм, че с тази подкрепа, която получихме на последните избори и която получаваме през последните години въобще, доверието на над 1 милион гласоподаватели е една сериозна основа за предполагаемия очакван добър резултат на вота за държавен глава в полза на ГЕРБ.

Но в такъв случай ще има ремонт на кабинета с цел подобряване ефикасността на неговата работа, както анонсира пак премиерът. Кои министри са застрашени - на реформаторите ли?

- Вие разбирате, че мога да имам мнение, което съм споделял и пред премиера, и пред колеги, когато сме обсъждали съответните секторни политики, но няма да е коректно да правя някакви коментари в тази посока. Министър-председателят предлага персонални промени, които вече да бъдат одобрявани в българския парламент. Докато не постъпи предложение от него, не очаквайте от мен да назовавам къде има проблеми и къде биха могли да настъпят евентуални смени. Отговорността, с която се е натоварил г-н Борисов при съставянето на сегашния кабинет, е свързана с много компромиси, които сме направили. Но сме ги направили, водени единствено от интереса на държавата, стабилността, просперитета, връщането на доверието на българските граждани и европейските институции към нашите институции.

В последно време ГЕРБ разчита най-много на Патриотичния фронт. Той сякаш се оказа най-стабилният ви партньор в управлението. Възможно ли е да бъдат предложени на тях министерски кресла?

- Патриотичният фронт никога не е изразявал подобни намерения. Те подкрепят политиките в дадените сектори, които смятат, че са добри за България. От тази гледна точка те са част от формираното парламентарно мнозинство и - да, действително! - те без да участват със свои позиции във властта, подкрепят правителството, защото искат държавата да се развива по възможно най-добрия начин и ако могат, и те да бъдат съпричастни към този успех. Това, смятам, че е удовлетворение за всеки български политик, когато той е подкрепил разумните предложения, които дават стабилност и правенето на реална политика. Така че само с уважение към Патриотичния фронт за това, че нямат претенции, които да поставят ултимативно, за да подкрепят правителството. Смятам, че това е нов стил на поведение на политически партии, които подкрепят правителството, без да участват в него.

Да, но пък те ви поставят ултиматуми по законодателни въпроси - като броя на секциите в чужбина например.

- Смятам, че намерихме съгласие по въпроса и това ни даде възможност да изгладим спорните текстове в Изборния кодекс. А те бяха изработени предимно от партиите в Реформаторския блок, които подкрепят правителството, и от Патриотичния фронт. ГЕРБ се съобрази с тях и тези текстове бяха възприети от голяма част от пленарната зала. Последните направени предложения бяха подкрепени от всички парламентарни групи без ДПС и БСП, и то по чисто политически причини.

Кое според Вас трябва да е най-важното качество на бъдещия президент? И темата за сигурността трябва ли да бъде основно застъпена в кампанията? Най-големите страхове на хората в момента са свързани с бежанците, тероризма и радикалния ислям.

- Разбира се, че темата за сигурността ще бъде може би водещата в дебатите по време на кандидатпрезидентската кампания. Освен това президентът е и главнокомандващ на българската армия. От тази гледна точка за мен най-важно е той да бъде искрен към избирателите, когато прави съответната кампания. Президентът да бъде смел, достатъчно отговорен и да отстоява принципната си позиция. Защото президентската институция не трябва да дава абсолютно никакви съмнения за някаква колебливост. Ако държавният глава се колебае по дадени национални теми, това означава, че всички останали институции могат също да бъдат под една или друга форма подложени на нестабилност. Затова казвам, че президентът трябва да бъде смел, обединител, принципен човек, но на първо място трябва да бъде искрен към избирателите и към всички политически сили, тъй като той има възможността да провежда консултативни съвети по дадени теми, които са от съществен интерес за всички български граждани.

< Назад