29.10.2017

Цветан Цветанов: БСП не могат да бъдат алтернатива, защото няма как да спечелят избори с подобен тип поведение

„БСП няма да бъдат алтернатива на управление, защото няма да могат да спечелят избори с този начин на поведение и конфронтация. В никакъв случай не трябва да се придържаме към тяхното говорене. ГЕРБ спечели демократично изборите през последните 10 години. ГЕРБ ще спечелва тези избори, защото ние сме партията, която е най-близко до хората и сме в ежедневен контакт с тях. Това е нашата сила“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на пресконференция след разширено заседание на Изпълнителната комисия на партията. В брифинга взеха участие още министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на европредседателството Лиляна Павлова и народният представител Тома Биков.

„БСП никога не са били разглеждани като възможен вариант за коалиционно правителство. Ще излезем с политическа декларация, че никога няма да влизаме в управление с тях“, категоричен бе Цветан Цветанов. Той посочи, че ГЕРБ не иска да опитомява опозицията, а иска тя да е силна. „В момента обаче тя е дивашка“, добави лидерът на ПГ на ГЕРБ. „Когато беше формиран 44-ият парламент, ние имахме едно желание. Искахме да предложим председателския пост на НС на БСП. Искахме го не за да опитомим опозицията, а за да покажем държавническо поведение във връзка с предстоящото председателство. Виждаме, че от страна на българската опозиция с лидер Корнелия Нинова, това не се случва. Това, което наблюдаваме, е стремеж да разделят нацията“, каза още Цветанов

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира че, искането на вот на недоверие не става с магическа пръчка и не можеш веднага да станеш алтернатива на сегашното управление. „След като народът избра ГЕРБ да управлява България, ние веднага започнахме да работим. В момента изпълняваме управленската си програма, борим се ефективно срещу  корупцията и организираната престъпност и успешно изпълняваме ангажиментите си относно предстоящото европредседателство“, обясни Цветанов и добави, че БСП трябва първо да решат вътрешните си проблеми и тогава да говорят за алтернатива. „Когато не можеш да овладееш своята партия, когато нямаш подкрепата от своята партия, когато съответните съмишелници започват да напускат тази партия заради лидера, не смятам, че трябва да хвърляш обвинения за модерно робство към партия, която е спечелила изборите“, категоричен бе Цветан Цветанов. Той поясни, че никой не е в състояние да опъне нервите на ГЕРБ и от партията искат да говорят само истината. „Това, което днес можем да го изведем като решение на Изпълнителната комисия е да се направи регистър на фалшивите новини и на неистините, които говорят БСП“, завърши Цветанов.

„БСП е алтернатива, но лоша“, бяха встъпителните думи на финансовия министър Владислав Горанов. По думите му що се отнася до заявените политики и това, което БСП предлагат като управленски намерения – те са лоша алтернатива. „Именно благодарение на политиките, които сегашното управление налага, България върви напред. Какво по-добро доказателство, че обществото живее по-добре от това, че доходите растат и то употребява повече. Какво по-голямо доверие към управлението от това хората да продължат да потребяват и да инвестират в собствената си икономика. Да, вярно, вероятно ги дразни, но те не могат да бъдат алтернатива на това“, категоричен бе Горанов

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни: „Когато коментирам алтернативния бюджет или контрабюджета, можеше да кажа, че това контрабюджет, който е маханичен сбор от всички идеи, с които левицата губи изборите последните четири години. Това е факт, но не го казах, защото исках да бъде любезен. Ако не исках да бъда любезен, най-вече щях да ви кажа, че когато Социалистическата партия пожелае да освобождава народа, аз винаги се изнервям, поради исторически причини, но не го казах, защото исках да бъда любезен“, заяви Дончев и подчерта, че „е много лесно и готино да приказваш цветни неща и да си играеш с думите“, но опасните неща ставали, когато започнеш да си играеш с бюджет и институции. „Ако базираш цялата си риторика на фалшиви новини, как би изглеждало едно това управление. Докато си в опозиция е лесно. Това са харчи, защото истината не е интересна, даже – скучна. Цялото конгресно мероприятие ми прилича на група за взаимопощ, където се събират хора и се подкрепят едни други“, призна Дончев.

БСП има проблеми с корупцията вътре в себе си. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. „Защо от БСП не поискат за нещо друго вот на недоверие. „Защото за корупцията се говори много на едро. Много лесно се хвърля кал и се казва: Всички от ГЕРБ са корумпирани. Защо не взеха една секторна политика. А да искат вот за корупция при положение, че Марк Грей, говорителят на ЕК, поздрави Сергей Станишев, че е уволнил Корнелия Нинова, зарази корупционен скандал“, коментира Биков. По думите му има двама депутати от БСП, които не трябва да стоят в Народното събрание. „Единият, чийто брат е дарител на БСП, арестуван за рекет и наркотици, държател на нощно заведение, игрална зала, заложна къща. Там може и да изхарчиш пари, може и да намериш нови да изхарчиш пак. Този човек преди 6 месеца е дарявал на БСП, вероятно, че е вярвал в социалистическата идея и в силата на пролетариата и на работническата класа. Втори депутат – политическа корупция – Манол Генов – купуване на гласове. Това е най-тежката форма на корупция - политическа“, допълни Биков.

Спасявайки, може би, своите вътрешнопартийни проблеми, БСП искат да загробят имиджа на България. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова. Тя посочи още, че опитът на политически централи и конгреси да се заиграват с темата за европредседателството, да я политизират, манипулират, е грозен и недостоен, защото тя е надпартийна. „Приоритетите на председателството – ясно посочени са. Приоритетите на трите държави – ясно одобрени са от всички европейски лидери на Европейския съвет през юни. На 100 % се припокриват с така наречените контраприоритети на БСП. Нито един от техните контраприоритети не е контра, той всъщност е про. Остава усещането, че може би левицата в България, като част от европейската левица, не иска да говори за единство, за сигурност, за интеграция на Западните Балкани“, отбеляза Павлова.

< Назад