09.02.2017

Цвета Караянчева: ГЕРБ застава пред избирателите с отчет за свършеното и с ясна визия за следващите 4 години

Медия: Радио К2

Цвета Караянчева, досегашен народен представител от ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Оценката й за 43-то Народно събрание.

Цвета Караянчева заяви, че според нея 43-то Народно събрание заслужава добра оценка. Тя продължи, че е било трудно да се работи, защото е имало 8 парламентарни групи, всяка със своите идеи и програма. Още повече, че управлението е било коалиционно. „Беше трудно, но това, с което ще остане това Народно събрание, е това, че парламентарните групи се научиха да си говорят. Нямаше как да се случи тази промяна на Конституцията, ако нямаше диалог между лидерите на отделните парламентарни групи!”, категорична беше Караянчева.

Подготовката на ГЕРБ за изборите.

Цвета Караянчева заяви, че партийните прогнози на ГЕРБ се основават на срещите с хората в избирателните райони. Тя продължи, че с колегите й се опитват да обяснят на хората защо са напуснали едно управление, от което са оставали още две години, и смята, че те ги разбират. „В едно коалиционно управление, в което по-малките партии извиват ръце и поставят условия, в една ситуация, в която ГЕРБ загуби изборите, представете си какво щеше да се случи от парламентарната трибуна, ако бяхме останали на власт!”, обясни Караянчева.

Цвета Караянчева изрази надежда в следващото Народно събрание диалогът между парламентарните групи наистина да бъде на ниво. Тя продължи, че в момента се изясняват местата на хората в листите в отделните избирателни райони. Това става на среща в централата на партията с общинските ръководства и областните структури след проведените събрания по места.

„Какво ви казват хората от актива, кои са основните проблеми, които стоят и пред партията, и пред държавата?”, попита водещата Клара Маринова. Нейният събеседник отговори, че на първо място е стабилността на държавата и благополучието на българските граждани. Здравната система също е тема на разговор. Тя обясни, че голямата част от инфраструктурата вече е изградена и при наличния икономически ръст вече е време да се обърне по-голямо внимание на социалните, здравни и образователни проблеми на българските граждани. „Не че досега не сме обръщали внимание, но сега основният акцент ще бъде в тази посока и програмата, която готви партия ГЕРБ, е на базата на реален икономически растеж, а не на гледани на тавана цифри, както на БСП не им е ясно колко милиарда ще им трябват!”, обясни Цвета Караянчева.

Подплатени ли са обащенията на ГЕРБ с реални изчисления?

„Следила съм всички предизборни кампании в годините на прехода, но такова надпреварване в обещанията никога не е било. Аз затова Ви питам листа и молива взехте ли в ръка и изчислихте ли за какво ще има пари и за какво няма да има?”, попита водещата Клара Маринова. Цвета Караянчева подчерта, че програмата на ГЕРБ е на базата на реален икономически растеж. Тя продължи, че за първи път от ГЕРБ говорят с реални цифри за увеличаване на доходите на хората и затова отстрани изглежда, че са влезли в общия хор с останалите партии. Само че при ГЕРБ всяка една цифра се базира на реални икономически показатели, затова и ръстът на средната работна заплата, даден от ГЕРБ за следващите 4 години, е напълно реален. Цвета Караянчева заяви, че от ГЕРБ застават пред избирателите с отчет за свършеното, с ясна визия за следващите 4 години на база на реален икономически растеж и честни и откровени послания, без да се ползва популизъм.

Възможните коалиции в следващото Народно събрание.

Цвета Караянчева изрази мнение, че в следващия парламент ще бъде трудно. Според нея е важно да влязат и колегите им от РБ. „Не мога да ви разбера, най-много удари получихте от РБ, най-много проблеми имахте с тях и сега пак се борите с тях да бъдете!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че при едно следващо коалиционно управление трябва по-ясно да се раздадат ролите и да не се дава повече власт отколкото може да понесе една партия. Трябва да има повече принципни позиции и отстояване на политики, да се знае кой носи отговорност за определената политика. Защото се е получавало така, че ГЕРБ, като най-голяма група, е прокарвала политиките на правителството, а когато определена реформа е постигала успех, другата партия се е кичела с него. „Ние тепърва се учим на коалиционна култура!”, завърши Цвета Караянчева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад