24.09.2021

Бюст-паметник на Патриарха на българската литература бе открит в Средно училище „Иван Вазов“ – град Мездра

Монументът е изграден с подкрепата на Инициативен комитет, с председател д-р Ивайло Тодоров, общински съветник от групата на ГЕРБ в ОбС-Мездра.

Събитието се състоя по повод 100-годишнината от кончината на Иван Вазов.

„Има личности, които ни обединяват. Един от тях е Иван Вазов. В песните му пулсират и българска реч, и български дух, мъдростта и силата. Нека неговият паметник бъде специално място за отдаване на почит, за възпитание в дух на патриотизъм и родолюбие,“ каза в своето обръщение Мариела Горанова, директор на СУ „Иван Вазов“ – Мездра, и благодари на Инициативния комитет, в лицето на д-р Тодоров, за проявената ангажираност по изграждането на монумента.

От своя страна, д-р Ивайло Тодоров отправи благодарности към всички съмишленици, допринесли за реализирането на това благородно дело и изтъкна, че паметникът има душа. „Към когото и да се обърнехме всеки възприемаше идеята и започваше активно да работи по нейното реализиране, за което благодаря“, сподели д-р Тодоров. По негова инициатива всяко дете получава сертификат за съпричастност към делото по изграждане на бюст-паметника на Иван Вазов в двора на училището. „Искам един ден, когато децата пораснат и открият сертификата, всяко дете да си каже – „Аз също допринесох към това дело!“. И да се гордее с тази си постъпка“, изтъкна д-р Ивайло Тодоров.

На официалното откриване присъстваха инж. Петя Аврамова, екс министър на регионалното развитие и благоустройството и областен координатор на ГЕРБ-Враца, Красен Кръстев, народен представител от 46-ото НС, Калин Каменов, кмет на община Враца и общински ръководител на ГЕРБ-Враца, председателят на ОбС-Мездра Яна Венелинова, общински съветници от ГЕРБ в ОбС-Мездра, обществениците Мирослав Аспарухов, Мирослав Захариев, жители и гости на града.

В СУ „Иван Вазов“ се обучават над 500 ученици. Училището активно работи по национални и европейски проекти. През 2019 г. Средно училище „Иван Вазов“ – Мездра бе отличено с почетен знак „Училище посланик на Европейския парламент“, като най-активно училище в програмата на Бюрото на ЕП в България.

< Назад