21.09.2017

Бургаските депутати от ГЕРБ: 16 учебни заведения в областта ще имат по-модерна инфраструктура

624 млн лв са отделени за подобряване на образователната инфраструктура стана ясно от пресконференция на Министерски съвет. Средствата са по линия на оперативна програма „Региони в растеж“, а бенефициентни и ползватели на помощта ще бъдат 72 общини и 3 министерства – Министерство на образованието, Министерство на културата и Министерство на спорта. Министърът на регионалното развитие Николай Нанков подчерта, че за първи път освен за енергийна ефективност и ремонти, ще се дават пари за спортна инфраструктура. В цялата страна средствата ще достигнат до 416 учебни заведения, които обхващат над 255 000 деца. „Падат се 2444 лв инвестиция за добрите условия на обучение на всяко едно от тези деца.”- каза министър Нанков.

Бургаските депутати от ГЕРБ съобщиха, че в област Бургас по програмата вече са сключени договори на 4 общини – Бургас, Карнобат, Малко Търново и Поморие. 16 учебни заведения на територията на областта с капацитет от 15 хиляди деца ще имат по-модерна образователна и спортна инфраструктура. Те ще получат общо 28 684 159 лева за ремонт и модернизиране на базата им. Според кмета на Бургас и зам. председател на ПП ГЕРБ Димитър Николов ОП „Региони в растеж” дава възможност за цялостно решение за проблемите на учебната инфраструктура. „Конкретно Община Бургас защити шест пъти по-голям бюджет от предишния програмен период и до момента 70% от инвестициите са реализирани и разплатени. Тази оперативна програма ни развързаха ръцете цялостно да се решават проблемите в училищната инфраструктура - можем да правим пълни ремонти. За първи път се дават пари за сградите на професионалните гимназии както и да ги оборудваме с нова техника.”- каза още той.

Народният представител от ГЕРБ-Бургас и зам. председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Ивелина Василева отбеляза: „Важно е европейските средства по оперативните програми да подпомагат именно приоритетни сфери, както в случая образованието и развитието на младите хора в страната.”

В процес на изпълнение по ОПРР 2014-2020 г. са 97 проекта за образователна инфраструктура в страната. Голяма част от проектите към момента са на етап сключване на договори с изпълнители за изпълнение на дейностите. В проекта на Община Бургас: „Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас- І етап“ влизат дейностите по сградата на ДДЛРГ „Ал. Г. Коджакафалията”, ОУ Елин Пелин", ЦДГ "Чайка", СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", ОУ Братя Миладинови, СОУ "Петко Росен“, ОУ "Л. Каравелов", ЦДГ 2 "Ханс Кристиян Андерсен" – филиал в к-с Лазур", изграждане на нова детска градина в районен център – Меден Рудник". Освен тях започва ремонтът на 4 спортни площадки и 3 физкултурни салона на бургаските професионални училища Търговска гимназия, ПГЕЕ "Константин Фотинов", Професионална гимназия по транспорт, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и Професионална гимназия по строителство и геодезия, на обща стойност 8 395 960,97 лева.

Другите бенефициенти в бургаска област са Община Карнобат с проект за реконструкция и обновяване на материалната база на Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост, Община Малко Търново за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на  ОДЗ"Юрий Гагарин" и Община Поморие за изграждане на физкултурен салон и енергийна ефективност на СОУ "Иван Вазов".

< Назад