31.05.2022

Борисов в Ротердам: Срам ме е от огромния скандал, който правителството на Кирил Петков сътвори с бежанците от Украйна

Днес в Ротердам всички мои колеги ме питаха за огромния скандал с украинските бежанци, който се случва в момента в България, тъй като и те са информирани за поредния провал на това правителство. За да се покажат пред света в добра светлина, настаниха бягащите от войната в 4-звездни хотели, а сега ги пращат на палатки. Това каза пред медии председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който участва на конгреса на Европейската народна партия. Той припомни, че от ГЕРБ месеци наред са предупреждавали относно нуждата от стратегия, както и социални програми по настаняване, осигуряване на заетост и обучение, медицинска помощ за бежанците. По думите му е лесно да се направи сравнение с начина, по който правителствата на ГЕРБ са правили необходимата организация за справяне с мигрантската криза от Сирия, когато у нас се приемаха стотици хиляди бежанци, а българите не усетиха,че има миграционен натиск.
"А вчера наблюдавахме скандалното поведение на една госпожа, наречена вицепремиер, която в едно нескопосано видео плашеше и се държеше арогантно към хилядите невинни хора, които търсят убежище в нашата страна. С такова поведение, ако това беше мой министър, вече нямаше да е министър. А те си я харесват, Петков я защитава, че помощта не била безплатна, макар че Европейската комисия отпусна много пари за бежанците", заяви Бойко Борисов. Той отчете, че правителството на Кирил Петков бележи провал след провал във всяко едно отношение. "Срам ме е, когато ме питат колегите ми, европейски лидери, които още не са разбрали какво сътворяваме в момента", добави още лидерът на ПП ГЕРБ.

По време на конгреса в Ротердам Бойко Борисов проведе среща с председателя на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер. Двамата обсъдиха ситуацията с украинските бежанци в страната ни и липсата на всякаква политика по темата от страна на настоящото правителство. "Не мога да приема за солидарност изказването на министър Константинова “Закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага”, каза Борисов пред Вебер.

Бойко Борисов разговаря и с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Двамата обсъдиха липсата на финансовата стабилност в страната ни с оглед на ситуацията в Украйна. Председателят на ГЕРБ сподели и притесненията си от множеството заеми, изтеглени от настоящите управляващи, както и от високите цените на тока, с които управляващите не могат да се справят. Акцент в разговора бе и растящата инфлация в страната ни и липсата на всякакви опити от страна на правителството да се справи с нея. Борисов информира Мецола, че ГЕРБ е лидер по данни на всички социологически проучвания в България

При срещата си с Петро Порошенко председателят на ГЕРБ получи благодарност за съдействието, което партията оказа по доставянето на каски за Украйна. От своя страна Борисов поздрави Порошенко за силата и непоколебимостта, с която отстояват териториалната цялост на Украйна.

По време на участието си в конгреса на Европейската народна партия Бойко Борисов разговаря с Жозеф Дол и с почетния директор на Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия Джордж Кремлис, с когото изразиха съжаление за забавянето на магистрала “Струма”.

 

< Назад