31.08.2019

Бойко Борисов пред МГЕРБ: Гарантирано догодина вдигаме отново с 10% доходите

Когато фактите говорят, по-добре човек да замълчи. В рамките на само една седмица двете световни агенции Fitch и Moody’s дадоха своята положителна оценка за кредитния рейтионг на страната ни. Техните становища ги чете цял свят, на тях няма как да им кажеш какво да напишат. Двете агенции дадоха своите оценки на базата на стабилните външни и публични финанси, икономическия ръст, увеличаващия се бюджетен излишък, ниския държавен дълг, подобряващите се фискални показатели и водената от нас благоразумна политика. Нищо общо с глупостите, които някои хора говорят. Това заяви министър-председателят на България и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на 12-ия Летен университет на МГЕРБ. Форумът се провежда във Варна и се организира съвместно от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Фондация „Ханс Зайдел“ и МГЕРБ.

По думите на премиера Борисов членовете на ГЕРБ не трябва да спорят с политическите си опоненти, защото е достатъчно просто да се направи едно сравнение с положението в страната ни преди и сега. „Имаме стабилна банкова система, а не като през 1997-1998 година да се срине целият банков сектор, държавата да фалира и пенсиите да станат 3 долара. Преди няколко години при Орешарски фалира и КТБ, много бързо всичко, постигнато от нас – се срина. Хората сякаш забравиха от какво блато извадихме страната, за да можем днес да чуваме такива високи международни оценки. След 10-15 години ще достигнем развитите държави, при тях не е имало фалит на банките и разбойническа приватизация“, отбеляза той. „За какво говори новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, когато пристигна в България – именно за реформите, борбата с контрабандата и растежа. Очаквам да имаме ресор в новата ЕК, който ще се припокрива изцяло с приотиетите на нашето правителство и в който ще има в пъти повече средства“, сподели Борисов.

Министър-председателят уточни, че според Fitch и Moody’s икономическият растеж ще бъде подкрепен от доизграждането на магистралите „Хемус“ и „Тракия“. „АМ „Хемус“ е приоритет номер 1. Тя ще промени Северна България. Догодина по това време няма да има участък по цялото трасе, по който да не се строи. Парите се отделени, искам да видя магистралата построена, това ми стига“, призна Борисов. Той отчете, че у нас има над 250 завода само за части за автомобилостроенето. „Ще строим още индустриални зони, където големите фирми да дават високи заплати. Така ще върнем българите. От нас каквото зависи – ще помагаме. Затова догодина гарантирано вдигаме отново с 10% доходите“, съобщи премиерът и коментира, че който не е работил по темата със завода на „Фолксваген“ в България – само той може да си позволи да каже, че заради него компанията ще дойде у нас.

Бойко Борисов обясни, че дори и с още 15 години да сме удължили живота на 5 и 6 реактор на АЕЦ „Козлодуй“, когато това време изтече – хиляди мегавати ще излязат от системата. „Тогава въглищните ни централи ще станат неконкурентноспособни и цената на тока ще скочи много. Трябва да имаме резервен вариант, в АЕЦ „Белене“ има смисъл само ако се конструира правилно. Положихме много усилия по тази тема и го направихме така хем да e конкурентноспособен проектът, хем да е приемлив за нашите евроатлантически партньори“, посочи той.

Във връзка с предстоящите местни избори, председателят на ГЕРБ подчерта, че само победа ще даде възможност да се довърши всичко започнато. „Аз дори съм сигурен, че от другите партии осъзнават, че ако не е ГЕРБ – ще започнат катаклизми. Какво значи да подкрепиш независим кандидат, и то в големите градове. Пред кого този човек ще носи отговорност като няма партия“, попита Бойко Борисов.

< Назад