05.08.2020

Бойко Борисов: Най-важно ми е единството на нацията, ще го запазим на всяка цена

Няма да допуснем хората да бъдат разединени. Най-важно ми е единството на нацията. Ще го запазим на всяка цена. Готов съм да си тръгна по всяко време, правил съм го, готов съм и заради мен по никакъв начин не искам да има напрежение. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред близо 7000 членове и симпатизанти на ГЕРБ по време на Националната конференция на партията.„Нямаме никакъв проблем със служебното правителство, но без Народно събрание не може да се обяви извънредно положение, ако пандемията наесен нарасне. Не могат да се вземат заеми, ако икономиката блокира. Не могат да се правят промени в законите, с които да се предлагат нови мерки за хората и бизнеса, не могат да се удължават срокове за ТЕЛК, данъци, социални помощи и др. Без Народно събрание няма актуализация на бюджета на държавата и няма да могат да се покрият направените до момента плащания за бизнеса и хората“, заяви Бойко Борисов. „Ние не вярваме на президента Румен Радев и не очакваме организираните от него избори да бъдат честни и почтени. Точно неговият подпис стои под указа за назначаване на Гешев за главен прокурор. Аз обаче не мога като Радев да се радвам като гледам как хората се бият по улиците и се затварят кръстовища“, коментира премиерът.Борисов увери, че е готов по всяко едно време да се оттегли от премиерския пост, но правителството да продължи да работи по набелязаните цели. По думите му в коалиционното споразумение е ясно разписано, че 4-годишният мандат на кабинета трябва да бъде изкаран докрай. „Ние от ГЕРБ с ДПС никога не сме правили коалиция и никога няма да правим коалиция“, категоричен бе той.Министър-председателят попита с протеста си Христо Иванов дали не се опитва да върне на власт точно онези хора, срещу които сега се бори. „Има много неблагодарни хора сред протестиращите. Единият го правихме омбудсман, другият ни беше коалиционен партньор. Румяна Бъчварова може да ви каже как доведе задкулисно Христо Иванов в офиса на ГЕРБ да каже как ме обича. Георги Георгиев от БОЕЦ лежеше в централата за да се срещне с мен като представител във Видин“, обясни Бойко Борисов.
„Може протестиращите да блокират магистрали, но преди нас нямаше да има какво да блокират. Сега могат да си играят с метрото, само след няколко дни ще пуснем третия лъч на метрото. Още осем спирки ще има да блокират. Демократично ли е обаче да плашат възрастни хора и деца?“, попита премиерът.„Вижте къде сме сега. В София Тех Парк. Тук е най-мощният суперкомпютър на Балканите, 3 такива има в Европа. Представителство на Световна банка, автомобилни клъстери“, отбеляза председателят на ГЕРБ. Той допълни, че съсредоточи усилията си върху работата на партийните структури. „На места има дерибеи и ако не се намеся лично, ще продължаваме да страдаме и да ни се приписват чужди грехове“, завърши Борисов.Избори ще има тогава, когато е по Конституция, вървим напред и трябва да си свършим работата. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Има два вида политици: готови да се жертват за нацията и държавата си и политици, които жертват държавата и нацията заради себе си. Част от тези, които искат да управляват, 29 години жертваха държавата в името на своите интереси“, допълни вицепремиерът.
Според евродепутата Андрей Новаков – в ДНК на ГЕРБ е заложено да се справя в трудни моменти: наследени фалирали банки, болести, атентати, финансови и икономически кризи. „Всеки път сме се изправяли по-добри и по-силни, отколкото сме били“, подчерта той.
„Не трябва да позволяваме държавата да върви назад. Не трябва да допускаме да се обръща колата, за да търсим пътища. Пътища има, които сме изградили със знания, авторитет и за това ви призовавам да бъдете смели и единни“, призова кметът на Враца Калин Каменов.
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен коментира, че има законно избран премиер и той се казва Бойко Борисов. „Г-н премиер, сигурно някой ден ще сдадете властта, сигурно някой ден ще напуснете и политиката, но аз ви гарантирам, че този ден още не е дошъл“, обърна се Гюнай Хюсмен към Борисов.
Кметът на Дулово Юксел Ахмед категорично отхвърли твърденията на политици като Христо Иванов за някакви задкулисни договорки с ДПС и посочи, че изборите в Дулово са доказателство за това.
„Десницата е гаранция за демократичните промени, които се случиха в България. Има ли гаранция, че при назначаване на служебно правителство то ще продължи в рамките на конституционно приетия срок? Нека да бъдат проведени избори, убеден съм, че те ще бъдат спечелени от десницата. Затова сме тук. Затова сме заедно. Показахме го и на местните, и на европейските избори“, каза председателят на СДС Румен Христов.

< Назад