26.05.2014

Бойко Борисов: Кабинетът „Орешарски“ е минало. В сряда парламентът трябва да се разпусне

Вотът е категоричен, в сряда трябва да има последно заседание, за разпускане на този парламент. По-силен вот от този, по-голяма победа, размазваща, срещу социалистите, няма, и в Европа, и в България. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в Международния пресцентър на НДК. „Орешарски и компания, седнали сте на чужди места. Кабинетът „Орешарски“ няма бъдеще, той е минало“, подчерта Борисов.

Бойко Борисов призова за незабавни предсрочни избори. „В сряда разпускане на Народното събрание. Служебен кабинет. Готов съм да се консултираме на тази тема, след като има разпуснато Народно събрание. Предсрочни избори и както народът ни подреди“, заяви Борисов. Той беше категоричен, че кабинетът „Орешарски“ би трябвало вече да са си подали оставката. „Какви задачи Орешарски ще даде на неговите си министри, като е нелегитимен. Няма морално право да влиза в тази сграда. С какви очи Мишо Миков би се качил на трибуната, когато никога не е спечелил избор? Мая и в Кюстендил я бих. С кои очи тези хора ще ни размахват пръст от парламентарната трибуна. Тези хора не се явиха на вот на недоверие в петък, като казаха - в неделя бил вотът. Вотът е категоричен, в сряда трябва да има последно заседание, за разпускане на този парламент”, посочи Борисов.

„ГЕРБ е единствената партия, която не само е била българските социалисти, а и лидера на ПЕС. Ние сме партията - герой в ЕНП. Разгромила лидера на ПЕС категорично в България. Искам да отправя молба към Господ - дълго още Станишев да председателства БСП. Да ни е жив и здрав. Истински се моля, да останеш, Серж, и никога да не ни доставиш това удоволствие да си отидеш. Докато си на този пост, аз съм спокоен за ГЕРБ. После ще му мислим“, каза Бойко Борисов. Борисов пожела на Сергей Станишев лично щастие, успехи и да се държи здраво за председателския пост. „Честно е обаче, след този погром срещу "Атака", Волен Сидеров да напусне парламента, и да спре да дава подкрепа на БСП и ДПС. Честно е Станишев да не се прави на управляващ, да подаде оставка, да не досъсипва държавата. Народът показа, че думите му, че ГЕРБ съсипвал България, не отговарят на истината“, категоричен беше Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ това да платиш смешни клипове, да ги въртиш един месец по телевизията, не значи, че правиш кампания. Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ са обиколили всички градове и села и това е истинската кампания. „Безспорен е фактът, че в най-големите градове побеждаваме категорично. В чужбина БСП е пета сила. Става безпощадно ясно, че Станишев и БСП прогониха българите от България и 40 % от тях гласуват за ГЕРБ и искат да се върнат обратно. Това значат гласовете им - кой ги е прокудил и кой ги е върнал. Огромни пари се изсипаха в тази кампания от всички, с изключение на ГЕРБ”, каза Борисов. Той поздрави представителите на Реформаторския блок, които също са били подложени на огромен натиск. „Те са нова формация и бяха размазвани от сутрин до вечер, със социологии. Ако медиите държат на авторитет и чест, би било честно, когато каниш Кольо Колев от "Медиана", преди това да кажеш - непозналия нито един резултат в последните пет години ще ви говори как БСП ще стане първата политическа сила. Това е коректното към читател, слушател и зрител. Кънчо и Андрейчо, след изборите, дадоха най-висок резултат на ГЕРБ, най-нисък на БСП, само в рамките на един ден. Г-н Сидеров обясняваше как ГЕРБ си бил заминал, били ни унищожили. Те го говореха по вашите предавания, облъчваха, опитваха се да променят общественото мнение”, обясни още Борисов. По думите му, всяка партия се явява на изборите и си ги подреждат хората. „Откъде накъде ще се сумират БСП с ДПС. Или ние с реформаторите. Има партии, на които знамената са им сини, идеите им червени, очакваме да се определят“, каза Бойко Борисов.

Бойко Борисов беше категоричен, че проблеми вдясно няма. „За пореден път десницата в България побеждава. Проблемът е в лявото. Лявото е побеждавано на всички избори, години наред, където ги хванем. Проблемът вляво е много тежък. БСП не е една партия, Коалиция за България са колко партии, и плюс резултата на АБВ, пак е далеч след ГЕРБ. Това са безпощадните резултати“, каза Бойко Борисов. По думите му, проблемът за ГЕРБ е след предсрочните избори, когато завари разрушената държава, с наново спрени фондове.

Председателят на ГЕРБ посочи, че разчита на чувството на самосъхранение на ДПС. „Министърката на екологията дезертира и отива в Брюксел. Тази седмица ще спрат програмата Околна среда. Всеки ден оставане на ДПС във властта означава сатанизация впоследствие. Веднъж минаха през това преди четири години, сега означава същото. ГЕРБ щеше да управлява втори мандат сега, ако беше направил коалиция. Ние предпочетохме да останем в опозиция и да си отстоим принципите. ДПС да отговаря за себе си. Всеки ден подкрепа за Орешарски, на този бивш премиер, този премиер, който е в тотална изолация”, заяви Борисов.

Бойко Борисов обясни, че ако “Атака" излезе от парламента в сряда, ГЕРБ също ще излезе и правителството ще падне. „Тогава на "България без цензура" ще й лъсне лицето, дали е за, дали е против правителството. Денят Х е в сряда, ключът е в "Атака". Категорично не бихме участвали във втори кабинет в рамките на този парламент. Този парламент не е легитимен. Има ново политическо статукво, нови резултати”, посочи Борисов. Той подчерта, че БСП-ГЕРБ е борба между бокс, фехтовка, шах и черен пиар и работа, работа, и пак работа.

Бойко Борисов подчерта, че е честитил на Станишев, че отива в Брюксел. „Бих седнал и със Станишев, да го питам: Докога ще стоиш, да съсипваш държавата и партията си? Да направим предсрочни избори. Ако БСП започнат да правят нормални кампании, иначе какво - ние да вземем да облечем по едно трико, да сложим едни ръкавици, да се нокаутираме, да падаме, да ставаме. Какъв клип мога да направя? Този от БСП лежи и един го гали по главата "стани си легни пак, стани си легни". Тотален нокаут за БСП, мат за БСП, тежко прободени от ГЕРБ”, каза още Борисов.

„Бихме ги размазващо, във Варна - размазващо, София - размазващо, Бургас - размазващо, Габрово... Аз ако бях на мястото на Станишев, на негово място щях да кажа: Този, който ме караше да правя такава кампания, пиара, го уволнявам, изигра ми лоша шега, за лъжите за "Белене", за лъжите за работни места, изиграха ми лоша шега. Нека да идем на предсрочни избори, дайте ми шанс да го бия още веднъж този проклетник от Банкя... Такива неща бих казал, на негово място. А не, че общинска полиция играела на изборите, това са смешни неща. Те притежават целия репресивен апарат на държавата и го използваха”, категоричен беше Бойко Борисов. Той анализира силата на политическите решения на лидера на БСП. „Станишев казва: Ще строим "Белене". Излиза Йордан Цонев и казва: "Белене" няма да се строи, и не се строи. Станишев казва - ще вдигаме данъците. Излиза Йордан Цонев и казва: Какви данъци? След половин час Орешарски казва "данъците няма да се вдигат". Колко министри има Станишев в това управление? Хората обичат победителите, хората вървят със силните, каза Бойко Борисов. ДПС си върви напред, БСП – крета“, каза Борисов.

„Един месец ме правиха на маймуна, написаха какви неща, кокаинови крале, къде е тоз кокаин. Минаха два месеца, като ни правеха маскари всички. Горд съм, че в тези условия сме победили нашите опоненти по безспорен и категоричен начин. Така победили, че ако има капка свян Орешарски сега трябва да пише; гледайки ме да пише и да се маха оттам. Седнал е на чуждо място. Псевдоексперт“, подчерта Бойко Борисов.


< Назад